Свет

Британски премијер позвао НАТО: Русија нам је претња – повећајте војну потрошњу

Колективни одговор Запада одредиће како ће свет изгледати у деценијама које су пред нама, рекао је Кир Стармер
Британски премијер позвао НАТО: Русија нам је претња – повећајте војну потрошњу© Stefan Rousseau-Pool/Getty Images

Британски премијер Кир Стармер изјавио је да "Русија представља претњу читавој генерацији", због чега је позвао НАТО чланице да повећају издатке за одбрану, преноси "Дејли телеграф".

"Живимо у новој и опасној ери, коју карактерише нестабилност и несигурност. Суочавамо се са претњом из Русије, коју помажу земље као што су Северна Кореја и Иран. Сукоби раздиру Блиски исток и северну Африку. Изазов долази и из Кине, тероризам, а међународне структуре, које би првенствено требале да одговоре на ово су поткопане", казао је Стармер на НАТО самиту у Вашингтону.

Како је додао, колективни одговор Запада одредиће како ће свет изгледати у деценијама које су пред нама и позвао НАТО земље да повећају издатке за одбрану.

"Данас је савез јачи него икад. Њене 23 чланице сада троше два одсто свог БДП-а на одбрану. Али с обзиром на озбиљне претње нашој безбедности, морамо учинити више", истакао је британски премијер.

Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да НАТО "следи један од својих главних циљева – потискивању Русије, то јест наношењу стратешког пораза Руској Федерацији.

Он је напоменуо да то приморава Москву да веома дубоко анализира одлуке донете на Самиту у Вашингтону, које представљају "веома озбиљну претњу по националну безбедност" Руске Федерације и да захтевају "промишљене, координисане, ефикасне мере одговора за контра-одвраћање НАТО-а".

image