Свет

Бајден помешао Путина и Зеленског, па рекао да ће да победи Трампа (ВИДЕО)

Амерички председник наставио је серију својих гафова и на НАТО самиту

Владимир Путин је на сред НАТО самита проглашен за председника Украјине, а Камала Харис постала је Доналд Трамп. Не, није у питању сценарио никаквог фантастичног филма, већ још један доказ менталних и когнитивних проблема америчког председника Џозефа Бајдена.

За њега, који је сам себе прогласио за прву жену америчку председницу, потпуно је "нормално" да не зна с ким прича, а грађани једне од најмоћнијих држава света забринуто посматрају како упркос свему Бајден и даље верује да може да победи свог главног ривала, Доналда Трампа.

Само сат времена пре своје прес конференције која је названа "бити или не бити" за његову кампању, јер га све већи број политичких савезника и донатора позива да се повуче из трке за нови мандат шефа државе, Бајден се одлучио за "не бити" на самиту НАТО-а.

Закључујући уводно излагање, Бајден је дао реч Зеленском рекавши: "Сада желим да дам реч председнику Украјине, који има толико храбрости колико и одлучности. Даме и господо, председник Путин."

Зеленски је, како наводе западни медији, остао у потпуном чуду након што га је Бајден назвао именом руског председника.

Пошто се у публици чуло негодовање, Бајден је схватио грешку и исправио се речима: "Победићемо председника Путина, председниче Зеленски" и "Толико сам фокусиран на то да победимо Путина."

Но, није ту био крај Бајденовим гафовима.

"Слушајте, не бих изабрао потпредседника Трампа да буде потпредседник да није квалификована да буде председник, тако да почнимо с тим", рекао је амерички председник "прекрстивши" своју потпредседницу Камалу у Доналда лично.

Бајден је, међутим, у својој глави и даље најквалификованији да буде председник, па тако самоуверено поручује да је једном победио кандидата републиканаца Доналда Трампа и да ће га поново победити.

На конференцији за медије у Вашингтону, која је одржана после самита НАТО-а и која је била под будним оком јавности услед сумњи у његове психофизичке способности, Бајден је рекао да је доброг здравственог стања и да ће обавити још један неуролошки преглед ако му то препоруче лекари.

 "Обавио сам три неуролошка прегледа, последњи у фебруару, лекари су ми рекли да сам у доброј форми. Не очекујем да ће сви бити задовољни оним што радим или бројем доктора које имам", рекао је Бајден.

Истакао је да у трку за председника није ушао размишљајући о својој заоставштини, већ, како је рекао, "да би завршио посао".

"Најуспешнија" конференција којој је присуствовао?

Упитан о томе што је Зеленског погрешно ословио именом руског председника Владимира Путина, Бајден је само рекао да му ниједан светски лидер није изнео ниједну примедбу у вези са организацијом тог догађаја, али и да је то једна од најуспешнијих конференција којима је присуствовао за дуго времена.

"Рекао сам да би можда било паметније да поједине ствари из моје агенде почињу раније. Погледајте мој распоред после дебате и видећете да је пун. А шта је Трамп после ње радио – играо је голф, док сам ја имао двадесет озбиљних догађаја. Рекао сам да бисмо могли мало да успоримо. Имам сјајне сараднике, али стално ми додају нове обавезе", навео је Бајден.

Додао је да има подршку страних лидера, за које је рекао да су му пренели да би Трампова победа на изборима, како је навео, "била катастрофа".

"Делује да Трамп има афинитета према ауторитарним лидерима. Мислим да се могу побринути да помогнем да Украјина не падне", рекао је Бајден.

Такође је навео да не сумња у то да може да се суочи са председницима Кине и Русије Си Ђинпингом и Владимиром Путином.

"За Путина и Сија сам спреман сада и за три године. Са кинеским председником сам у контакту, а са руским немам разлога да причам јер не намерава ништа да промени. Нема светског лидера са којим нисам спреман да разговарам. Путин има проблем у рату за који тврди да добија. Губитке веће од 350.000 војника, а милиони људи напуштају Русију. Међутим, контролишу јавни простор – лажу своје грађане о томе шта се догађа. Ако дозволимо Русији да успе у Украјини, неће стати на томе", рекао је Бајден.

Упитан да ли би нешто другачије учинио у вези са сукобом између Хамаса и Израела, Бајден је одговорио да Појас Газе не би требало да буде окупиран по окончању непријатељстава.

"Подржавам напоре Израела да порази Хамас. Време је да се договори примирје и оконча рат", навео је Бајден.

image