Свет

На састанку Савета НАТО-Украјина потврђена спремност Алијансе да и убудуће помаже Украјини

Како је навео Столтенберг, заједнички центар за обуку НАТО-а и Украјине биће смештен у Пољској
На састанку Савета НАТО-Украјина потврђена спремност Алијансе да и убудуће помаже УкрајиниGetty © Andrew Harnik

Војни и политички лидери Северноатлантског савеза завршили су јуче тродневни самит у Вашингтону састанком Савета НАТО-Украјина, током којег су учесници поновили посвећеност Алијансе одбрани Украјине.    

"На овом самиту постављамо темеље за превагу Украјине", рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, након завршетка састанка Савета, објављено је на сајту Министарства одбране САД.

Столтенберг је истакао да напори Алијансе укључују споразум о покретању безбедносне помоћи и обуке НАТО-а за Украјину из команде са седиштем у Немачкој, са логистичким чвориштима у источном делу Алијансе.

"Чланице НАТО-а су се сагласиле да координирају обуку украјинских снага у објектима у савезничким земљама", рекао је Столтенберг, додајући да ће чланице  Алијансе управљати трансфером и поправком опреме за Украјину.

НАТО савезници су се договорили и о основном финансирању од 40 милијарди евра Украјине током наредне године.

Столтенбарег је додао да је неколико чланица НАТО-а потписало билатералне безбедносне споразуме са Украјином, чиме је укупан број земаља које су потписале такве споразуме са Украјином премашио 20.

Столтенберг је навео да је, као део свеобухватног пакета помоћи Украјини, НАТО предузео напоре да помогне Украјини да постане операбилнија са Алијансом и да помогне у изградњи украјинске одбрамбене индустрије.

"Заједнички центар за анализу, обуку и образовање НАТО-а и Украјине у Пољској, о којем су се договорили савезници, користиће Украјини тако што ће идентификовати и применити лекције научене из рата Русије против Украјине", додао је Столтенберг

Генерални секретар НАТО-а је поновио да су се земље чланице НАТО-а сагласиле да ће подржати неповратни пут Украјине ка чланству у Алијанси.

"Шаљемо снажну поруку јединства и одлучности Москви да се насиље и застрашивање не исплате и да Украјина може да рачуна на НАТО на дуге стазе", рекао је Столтенберг.

image