Кина о заједничким вежбама с Русијом: Продубљујемо партнерство и показујемо одлучност

Вежба је осмишљена да покаже одлучност и способности обе стране да се заједнички супротставе претњама поморској безбедности и да очувају глобални и регионални мир и стабилност, саопштило је кинеско Министарство одбране

Заједничке војне вежбе оружаних снага Народне Републике Кине и Руске Федерације, које су раније почеле у јужној Кини, имају за циљ да продубе стратешко партнерство и покажу одлучност и способности две стране у заједничком супротстављању безбедносним претњама, саопштило је кинеско Министарство одбране.

"У складу са годишњим планом и билатералним споразумима Кине и Русије, почетком јула, у воденом и ваздушном простору у близини града Џанђанг, који се налази у провинцији Гуангдонг, на југу земље, војске две земље почеле су заједничке вежбе 'Поморска сарадња 2024'", наводи се у саопштењу.

Додаје се да вежба, која је у току и која ће трајати отприлике до средине јула, осмишљена је да покаже одлучност и способности обе стране да се заједнички супротставе претњама поморској безбедности и да очувају глобални и регионални мир и стабилност.

Осим тога, у Министарству су навели да ће вежбе допринети продубљивању свеобухватног стратешког партнерства између две земље.

"Вежбе ће допринети даљем продубљивању кинеско-руског свеобухватног стратешког партнерства и координације у новој ери", истиче се у саопштењу.