Свет

Европска десница гравитира око Орбана: Како су "Патриоте" постали победничка формула

У коалицији мађарског премијера су партије са територија бивших хабзбуршких земаља, односно Аустрије, Чешке и Мађарске
Европска десница гравитира око Орбана: Како су "Патриоте" постали победничка формула© Pier Marco Tacca/Getty Images

Виктор Орбан поново окупља "давно распуштени европски бенд", шире познат као Хабзбуршко царство, пише "Политико" о оснивању Орбановог десног покрета "Патриоте за Европу" у Европском парламенту.

"Политико" указује да нови посланички клуб мађарског премијера обухвата језгро територија бивших хабзбуршких земаља, односно Аустрију, Чешку и Мађарску, а медиј додаје и како је Орбан већ рекао да ће његова политичка формација "полетети као ракета" и врло брзо постати највећа група европске деснице.

Не хвали се он у празно, јер француско Национално окупљање је у понедељак потписало споразум са Патриотама, а и италијанска Лига, придружила се растућој листи истакнутих партија тврде деснице од Шпаније до Холандије.

Упркос томе што су Французи најбројнији у групи, очекује се да клубом посланика доминирају Орбан и његови хабзбуршки савезници, поготово ако намаме и популистичке партије из Словеније и Словачке, "што се чини вероватним". 

"Пошто је управо врста национализма коју 'Патриоти' проповедају довела до уништења Хабзбуршког царства 1918. године, њихов све дубљи савез је нешто изненађујуће. До сада је једино што је уједињавало политичаре иза 'Патриота' било међусобно неповерење. Слободарска партија Аустрије је, на пример, деценијама тражила репарације од Чеха за Аустријанце који су после Другог светског рата били прогнани и протерани из бивше Чехословачке. У међувремену, једно од ретких питања око којих су се Чеси, Словаци, Мађари и Словенци могли сложити било је колико су Аустријанци били надмоћни", наводи "Политико".

Разлог њиховог помирења је Виктор Орбан, јер, како додаје медиј, "за популисте из региона јасно је да је то победничка формула".

Наводећи како је Роберт Фицо недавно похвалио Орбанов пут у Москву, "Политико" подсећа на трајне тензије између њихових земаља због "800-годишње доминације Мађарске над словачком етничком нацијом, која је окончана 1918. године".

Ова њихова све ближа веза, додају, у великој мери објашњава се привлачношћу Орбанових "Патриота" у централној и источној Европи. 

Уз то, сви "Патриоте" деле изразито позитивно мишљење о руском председнику Владимиру Путину и његовом рату против Украјине. 

"Са изузетком Аустрије, странке крајње деснице које су се до сада придружиле Патриотима долазе из земаља чланица НАТО-а. Али, већина не крије своје поштовање према руском лидеру, које се креће у распону од невољног дивљења до отвореног поштовања", наводи "Политико", додајући да групу спаја и заједнички отпор миграцијама.

Орбанова алијанса би, додаје медиј, ускоро могла да постане политички великан, како у региону, тако и широм ЕУ. Од друге виолине Хабзбуршког царства, Мађарска би веома лако могла да постане водећа земља.

"Ако је потребно, Орбан има чак и доброг Хабзбурга кога може да убаци у дружину: Едуарда Хабзбург-Лотрингена, пра-пра-праунука цара Франца Јозефа. Едуард тренутно служи као изасланик Будимпеште при Светој столици", закључује "Политико".

image