Свет

Мицотакис поново упозорио Скопље због непоштовања Преспанског споразума

Атина није открила потенцијално дипломатско средство као одговор на непоштовање споразума
Мицотакис поново упозорио Скопље због непоштовања Преспанског споразума© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Премијер Грчке Киријакос Мицотакис поново је упозорио Северну Македонију да ће непоштовање споразума о имену између двеју земаља угрозити пут Скопља ка чланству у Европској унији.

Током конференције за новинаре на маргинама самита НАТО-а у Вашингтону, Мицотакис се осврнуо на забринутост грчких новинара у вези с реториком коју користе премијер Републике Северне Македоније и други високи званичници.

Како наводи "Катимерини", ови званичници су избегавали да користе уставни назив земље, називајући је једноставно "Македонија", кршећи тиме Преспански споразум из 2018.

"Споразуми се морају поштовати, то сам нагласио јуче на пленарној седници НАТО-а. Верујем да сви наши савезници то разумеју. Желимо да Северна Македонија предузме кораке ка европским интеграцијама, али за то је потребно поштовање међународног права и споразума које је држава потписала", рекао је Мицотакис.

Упозорио је да Атина у овом тренутно неће открити дипломатско средство које би могла да искористи као одговор на непоштовање споразума.

image