Свет

Закулисне радње: Ветерани Обамине и Клинтонове администрације кују заверу против Бајдена

Незванични "анти-Бајден комитет" из сата у сат ради на томе да актуелног председника САД избаци из предстојеће изборне трке, наводи "Аксиос"
Закулисне радње: Ветерани Обамине и Клинтонове администрације кују заверу против Бајдена© Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Иницијалне позиве да се повуче са места кандидата Демократске партије председник САД Џозеф Бајден недвосмислено је одбацио. Међутим, утицајне демократе, понајвише ветерани Обамине и Клинтонове администрације, из сата у сат кују заверу да га натерају да одустане од председничке трке, пише амерички "Аксиос".

Они веома јавно воде борбу против Бајдена, активно наручују анкете, лобирају код бивших председника, преговарају са демократским лидерима и организују донаторе.

Како пише "Аксиос", они су "Незванични комитет за не-избор председника", а њихова мисија је избацивање Бајдена из председничке трке — што пре, то боље. 

Ова наводно "лабаво организована мрежа" против Бајдена расте из дана у дан, а њихове анкете које круже медијима показују да би демократе са Бајденом били "сигурни губитници" на изборима, а "сигурни победници" са неким другим кандидатом. 

Поред тога, поједини донатори спремни су да се обавежу да ће веома значајно финансијски подржати било ког кандидата који није актуелни председник. 

Демократе које желе да смене Бајдена на предстојећу трку гледају прилично "црно-бело": важне су им само три државе у којима би могла да превагне било републиканска било демократска опција — Висконсин, Мичиген и Пенсилванија.

У њима је, подсећамо, 2016. победио Трамп, а 2020. Бајден.

Незванични "анти-Бајден комитет" у томе види очигледно решење: не треба се правити фин и подржавати Бајдена (или потпредседницу Камалу Харис). Треба бити немилосрдан и пронаћи двоје људи који ће највероватније освојити те три државе.

Како то изгледа у пракси? 

Демократе које су против Бајдена сада размењују поруке, мејлове и анкете, сукобљавају се са колегама демократама на ТВ и друштвеним мрежама и шире приче наклоњеним новинарима и колумнистима.

Многи преговарају са разговору посланицима да натерају своје лидере да притисну Бајдена и његов ужи круг. Знају да Бајден и његова породица делују укопано - па се надају заједнчком притиску Обаме, Клинтонових, Чака Шумера, Хакима Џефриса и Ненси Пелоси, оцењује "Аксиос".

Џејмс Карвил, који је радио на предизборној кампањи Била Клинтона, рекао је за амерички портал да Клинтон и Обама својим ћутањем о теми јасно шаљу поруку.

"Тишина је веома гласан начин комуникације", рекао је он.

Си-Ен-Ен је пренео да су Обама и Пелоси приватно разговарали о њиховој забринутости поводом Бајденових могућности.

Ко је све у "комитету"?

Међу најутицајнијим демократама који настоје да смене Бајдена су многи бивши сарадници Обаме и Клинтонових. Карвил се тако појављује на многим телевизијама и отворено тврди да је странци потребан нови кандидат. Клубу се све више придружују друге и демократе: Један демократски сенатор (Петер Велч из Вермонта) и 17 демократа у Представничком дому јавно су позвали да Бајден одустане.

Посебно је битна категорија демократа којима ће позиције у Конгресу бити угрожене (на тзв. колебљивим местима) које би лако могле да престану да подржавају Бајдена, као и донатори и звезде попут Џорџа Клунија који је недавно јавно позвао председника да одустане.

Њима помажу и утицајни колумнисти и уредници америчких либералних медија, попут "Њујорк тамјса", који су након дебате позвали да се Бајден повуче.

Нико, међутим, није сигуран да кампања вршења притиска функционише и сада све зависи од Бајдена.

"У овој ситуацији вам психијатар треба више него спин доктор", рекао је неименовани ветеран-оперативац за "Аксиос".

"Фатализам" сада прожима Демократску партију од једне до друге обале, а Бајден се све више укопава, закључује "Аксиос". 

image