Свет

Неће бити украјинске офанзиве упркос западној помоћи: Кијев у дефанзиви још најмање пола године

Биће потребни месеци и године да обећано наоружање буде испоручено, будући да део средстава тек треба да буде произведен
Неће бити украјинске офанзиве упркос западној помоћи: Кијев у дефанзиви још најмање пола годинеGetty © Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket

НАТО званични не очекују да ће Кијев ове године покушати да потисне руске трупе, упркос испоруци наоружања и војне опреме у вредности од неколико милијарди долара коју су обећале државе чланице Алијансе, преноси "Њујорк тајмс".

Украјини је на НАТО самиту у Вашингтону обећано више ракета, оклопних возила и муниције, а САД и савезници су најавили дугорочно испоручивање помоћи. Међутим, биће потребни месеци и године да обећано наоружање буде испоручено, будући да део средстава тек треба да буде произведен, наводи амерички лист.

Неименовани високо рангирани званичник НАТО-а је за "Њујорк тајмс" изјавио да је да нови пакети помоћи треба да припреми Кијев за нову офанзиву тек следеће године, док је други извор оценио да ће украјинске снаге бити у дефанзиви још најмање шест месеци.

Украјинске власти су за неуспехе своје војске окривиле недовољне испоруке западног наоружања, што је био случај и током прошлогодишње дуго најављиване "контраофанзиве".

Такође, лидер кијевског режима Владимир Зеленски се жалио на исти проблем почетком месеца, када је тврдио да Украјина има трупе у приправности које само чекају да буду наоружање.

"Ми имамо жељу (да покренемо контраофанзиву), али средства још нису стигла. Тачније, имамо бригаде без наоружања, имамо резерве, имамо 14 недовољно наоружаних бригада које немају одговарајуће оружје", рекао је Зеленски за "Блумберг".

Подсећања ради, украјинска војска је током прошлогодишње офанзиве формирала читав низ нових јединица обучаваних по НАТО стандарду, опремљених западном техником, а након неколико месеци борбе њене снаге успеле су да заузму свега 14 села од којих су поједина враћена под контролу Оружаних снага Русије.

image