Свет

Швајцарски конзервативци траже референдумом о Евровизији због ''сатанизма''

Градови Цирих, Женева, Берн и Базел поднели су пријаве да буду домаћини петодневног такмичења, након прошлогодишње победе швајцарског представнике Нема, који се изјашњава као небинарна особа
Швајцарски конзервативци траже референдумом о Евровизији због ''сатанизма''© Photo by Martin Sylvest Andersen/Getty Images

Швајцарски конзервативци саопштили су да ће покушати да спрече да ова земља наредне године буде домаћин Евровизије, тако што ће наметнути референдуме о буџету за потенцијалне градове домаћине, наводећи да је такмичење "пропагандни догађај" који "слави сатанизам и окултизам".

Градови Цирих, Женева, Берн и Базел поднели су пријаве да буду домаћин петодневног такмичења, након прошлогодишње победе швајцарског представника Нема, који се изјашњава као небинарна особа.

Хришћанско-конзервативна партија Савезне демократске уније Швајцарске (ЕДУ) је саопштила да ће настојати да искористи систем директне демократије у земљи како би ставила на гласање пријаве за кредите градова који желе да буду домаћини, преноси "Гардијан".

"Све више уметника представља отворено окултистичке поруке уз одговарајуће симболе", рекао је званичник ЕДУ-а Семјуел Кулман.

Поред њиховог небинарног представника, конзервативцима је засметао и наступ ирске представнице, који је укључивао бројне сатанистичке симболе, попут плесачице са ђавољим роговима и круг свећа са пентаграмом.

ЕДУ је мања политичка партија са само једним местом у Швајцарском националном савету, али су њене позиве на референдум у појединим кантонима подржали већа десничарска Швајцарска народна партија (СВП) и Удружење швајцарских пореских обвезника.

Омладинско крило СВП-а навело је да подржава референдум због небинарних учесника Евросонга и "отвореног антисемитизма", под тиме мислећи на велике протесте за подршку Гази током овогодишњег такмичењу у Малмеу у Шведској.

Подсећамо, овогодишње Такмичење за песму Евровизије било је једно од најконтроверзнијих у историји, како због победе небинарне особе, тако и због учешћа Израела, а суспендовања Русије.

image