Искрени пријатељи Србије: Обележен празник Светих царских мученика Романових у Петроварадину

Српски народ заувек ће памтити помоћ Николаја Другог, великог и искреног пријатеља који је живот и круну положио за нашу земљу, поручено је са скупа

Служењем литургије у Храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину обележен је празник Светих царских мученика Романових. Српски народ, како наводе наши саговорници, заувек ће памтити помоћ Николаја Другог, великог и искреног пријатеља који је живот и круну положио за нашу земљу. 

Осим обележавања сећања на трагично настрадалу царску породицу, на војном гробљу одржан је и парастос руским војницима који су 1915. године доведени у Петроварадин као заробљеници, објашњава за РТ Балкан Владимир Пребирачевић, директор руско-српског центра "Мајак" и један од организатора догађаја.

"Сваке године се на дан Светих царских мученика Романових одржава и парастос руским војницима. Сматрамо да је дан када се обележава сећање на царску породицу, прави дан на који би се чувало сећање и на 99 руских војника који почивају на старом војничком гробљу у Петроварадину. Култура сећања је јако важан сегмент нашег рада и трудимо се да што више догађаја из историје наша два народа обележимо на адекватан начин", објашњава наш саговорник.

Опширније прочитајте овде.