Белорусија распоређује тенкове на граници са Украјином

Јединице једне од механизованих формација спремне су за извршење задатака које су им додељене, саопштила је прес-служба белоруског Министарства одбране

Тенкови једне од механизованих бригада Оружаних снага Белорусије пребацују се на границу са Украјином у оквиру одлуке о јачању пограничних трупа, саопштила је прес-служба белоруског Министарства одбране.

"Јединице једне од механизованих формација спремне су за извршење задатака које су им додељене. Војно особље укрцава војну опрему на железнички транспорт и почиње комбиновани марш на за то предвиђена подручја", наводи се у поруци уз снимак утовара цистерни на железничке пероне.

Претходно је белоруски председник Александар Лукашенко наредио Министарству одбране да повећа војно присуство у јужним регионима земље који се граниче са Украјином.

"Узимајући у обзир развој ситуације у Украјини, као и у Курској области Русије, главнокомандујући Оружаних снага је дао упутства да се појача груписање трупа на Гомељском и Мозирском тактичком правцу како би се одговорило на било какве могуће провокације", наводи се у саопштењу министра одбране Белорусије Виктора Хрењина.

Он је нагласио да белоруска војска пажљиво прати ситуацију и да је спремна да одговори на све промене.