Путин и председник Монголије положили венац на споменик Жукову

Путин и Хурелсух су разговарали са ветераном који је учествовао у биткама на Халкин Голу у којима је командовао маршал Совјетског Савеза Георгиј Жуков

Председник Русије Владимир Путин и лидер Монголије Ухнагин Хурелсух положили су венац на споменик Георгију Жукову у главном граду Улан Батору.

Путин се налази у званичној посети Монголији где учествује у свечаним догађајима посвећеним 85. годишњици заједничке победе совјетских и монголских оружаних снага над јапанском војском на реци Халкин Гол.

Совјетским и монголским снагама у биткама на Хилкан Голу те 1939. године је командовао маршал Георгиј Жуков, који је тамо и добио прву звезду Хероја Совјетског Савеза.

Меморијални комплекс, који укључује музеј и споменик, отворен је 1979. на 40 година од победе. Раније је на месту музеја постојала кућа у којој је Георгиј Жуков живео док је боравио у Монголији (1939–1940).

Путин и Хурелсух су накратко разговарали са ветераном који је учествовао у биткама на Халкин Голу, а потом су положили венац на споменик совјетском маршалу.