Руска и кинеска морнарица извеле заједничке вежбе у Јапанском мору

Вежбе су изведене у оквиру највећих стратешких вежби Русије за последње три деценије "Океан-2024"

Бродови Ратне морнарице Русије и Кине извели су артиљеријско гађање морских и ваздушних циљева у Јапанском мору у оквиру вежби "Океан-2024", јавља Министарство одбране Русије.

Руска и кинеска флота су, како се наводи, заједно провежбале организовање свих врста одбране уз промену локације у централним водама Јапанског мора.

Увежбана је заједничка пловидба у различитим формацијама, организовање противваздушне одбране, противподморничке и противминске одбране. 

Посаде бродова успеле су да, радећи под јединственом командом, одбију ваздушни напад условног противника уз помоћ артиљеријске ватре, као и да савладају подручје у којем је била постављена мина уз њено касније уништавање. 

Руска и кинеска морнарица су, такође, увежбале заједничку борбу против беспосадних чамаца, беспилотних летелица и увежбавале гађање морских циљева током ноћи. 

Вежбе "Океан-2024" почеле су ове недеље и трајаће до 16. септембра. То су највеће вежбе руске морнарице за последњих 30 година које се у исто време одржавају у Тихом и Северном леденом океану, као и Средоземном, Каспијском и Балтичком мору.

Председник Путин објаснио је претходно да је циљ вежби увежбавање пружања отпора потенцијалном непријатељу са мора, уз поруку да Москва мора да буде у стању да одбије било какву војну агресију из било ког правца.