Терор против православља у Украјини се наставља: Вандали упали у храм и пуцали на вернике

Веран народ је у у овом тренутку препуштен сам себи, јер безбедносне структуре, које би требало да одржавају ред, а које постоје на рачун пореских обвезника, одбијају да одговоре на акције бандита

У току је други покушај напада на саборни храм канонске Украјинске православне цркве у граду Черкаси Посвећен Светом архангелу Махаилу, јавља Савез православних новинара.

Према њиховим информацијама, верници су звали полицију, премда у овом тренутку безбедносне структуре, које би требало да одржавају ред, а које постоје на рачун пореских обвезника, одбијају да одговоре на акције бандита.

Народ се окупио у великом броју како би одбранио светињу, неки од њих се моле испред храма.

Малобројни припадници полиције су напустили територију храма и верници су препуштени сами себи. Такав амбијент потврђује и чињеница да је градоначелник Черкаса је суштински позвао становнике града да учествују у отимачини Саборног храма који припада јединој канонској православној цркви у Украјини. 

Он истиче да се власти нису мешале у ситуацију око саборног храма и да је заједница добровољно прешла у надлежност неканонизоване структуре Православне цркве Украјине (ПЦУ).

Напад траје од синоћ, када је око стотинак људи са маскама упало у храм за време поноћне литургије, отворили су ватру на парохијане и употребили бибер спреј, јавља Савез православних новинара. 

Опширније о овом догађају прочитајте овде.