Венеција пресушила, без таксија на води (ВИДЕО)

Обустава таксија на води је отежала и рад градских служби хитне помоћи које се углавном користе превозом чамцима

Зимски топлотни талас, рекордно низак ниво кише и запањујући недостатак снега у Европи довели су до рекордно ниских водостаја река, канала и језера широм континента, а стручњаци упозоравају да би се прошлогодишње тешке суше могле поновити.

Према студији коју су у јануару објавили истраживачи а Технолошког универзитета у Грацу у Аустрији, ситуација са водом у Европи постала је ''веома несигурна'', преноси Си-Ен-Ен.

Неке од највећих и најпознатијих водених површина у Италији такође пресушују, па су тако нивои воде на језеру Гарда толико ниски да је сада могуће прошетати до острва у средини, ходајући по изложеном кориту језера.

Си-Ен-Ен наводи да је много теже узети водени такси у Венецији, јер су неки њени канали постали превише плитки да би се гондоле одржавале на површини, делом због недостатка падавина, а најдужа река у Италији, По, која тече кроз север земље, има 61 одсто мање воде него иначе за ово доба године.

Велика осека која је последњих дана задесила Венецију угрозила је нивое око 150 канала у Венецији, због чега је обустављен превоз воденим таксијем и гондолама. То је отежало и рад градских служби хитне помоћи које се углавном користе превозом чамцима.

Прошлог лета италијанска влада је прогласила ванредно стање за област око реке По, која је доживела највећу сушу у последњих 70 година.

VV inauguration
banner