ИСПРАВКА "Диверзија" проруских ласер-партизана: Пројекција на Белој кући је лажна

Видео-снимак на којем се види да је на зидовима берлинског Рајхстага стајао натпис: "Победили су дедови и победиће унуци!" није аутентичан и реч је о монтираном видеу

Наш портал објавио је видео и вест о видео-снимку објављеном на Телеграм каналу "Меш" (Mash) по коме су у ноћи 9. маја на зградама Беле куће, УН у САД и Рајхстага у Немачкој анонимни проруски ласер-партизани приредили светлосни шоу поводом Дана победе.

Како је наведено на том каналу, на зидовима Беле куће и зграде УН био је пројектован натпис: "Победили смо 1945. године, победићемо и сада". На зидовима берлинског Рајхстага освануо је натпис: "Победили су дедови и победиће унуци!".

Међутим, ти снимци су, испоставиће се, лажни.

На то нам је указао портал Раскринкавање.ме.

Наиме, немачки Correctiv је урадио темељну анализу којом се дошло до података да је: видео у којем се види Бела кућа објављен на Shutterstock сервису 2016. године, видео зграде Бундестага је такође из 2016. године, а портпарол Бундестага Свен Горан Меј за Correctiv је потврдио да пројекције натписа није било. На крају – видео у којем се наводно види спорни испис на згради УН-а, у ствари ни не приказује зграду Уједињених нација, већ зграду мисије САД при УН.