Војни дописник РТ-а на лицу места: Делови НАТО касетне муниције којима Кијев гађа цивиле у Донбасу

Украјинска војска активно користи америчку касетну муницију, гађајући искључиво насељена места, вртиће, школе, болнице у ДНР

Војни дописник РТ интернешнел Роман Косарев показао је како специјалисти Заједничког центра за контролу и координацију (ЈЦЦЦ), изложени свакодневном гранатирању, прикупљају доказе о злочинима Оружаних снага Украјине.

Косарев је показао само неке од фрагмената НАТО граната које су пронашли запослени у ЈЦЦЦ-у, које је Кијев употребио против цивила у Донбасу.

"Овде су представљени различити типови муниције, укључујући ракету АГМ-88-ХАРМ, гранате из вишецевних ракетних система ХИМАРС, Т-122 'сакариа' МЛРС турске производње. Реч је о фрагменту муниције вишецевног ракетног система ХИМАРС, који је пронађен у стамбеној зони. Пре отприлике годину дана, украјинске снаге су почеле да користе касетну муницију за нападе, укључујући и стамбене области. Ова врста муниције је дизајнирана да нанесе максималну штету непријатељу, али је кијевски режим користи против цивила, а ово се може назвати само терористичким актом и никако другачије", казао је руски новинар.

Представник центра је рекао да је украјинска војска почела да активно користи америчку касетну муницију у густо насељеним подручјима Доњецке Народне републике, дизајнирану да масовно уништава непријатеља.

"Последње време, Оружане снаге Украјине користе одређену тактику, употребљавају касетне 'урагане' совјетске производње. Гађају нас са ХИМАРС ракетама, а 'урагане' користе како би одвукли пажњу руских ПВО система, и како би наши ПВО системи гађали њих, а како би ХИМАРС долетео до свог циља. Искључиво гађају насељена места ДНР, вртиће, школе, болнице, транспорт", прецизирао је представник ЈЦЦЦ-а.