"Калашњиков" одржао такмичење за војне новинаре, представљена нова пушка АК-19

Аутоматска пушка АК-19 обећава, не кријемо да је израђена са циљем да постане нови производ који ће се извозити, поручују из компаније

Концерн "Калашњиков" представио је нову, скраћену, верзију аутоматске пушке АК-19 и нови систем за извиђање "Квазимачта", заједно са осталим новим моделима оружја. 

Најновији модел АК-19 знатно се разликује од модела из 2019. године, јер се ради о пушци која има кратку цев и двострани скривач пламена, који се добро показао код АК-12 и аутомата ППК-20. 

"На светском тржишту постоји велика потреба за компактним моделима. Не кријем да смо ову аутоматску пушку направили управо са фокусом на извоз. Истовремено, на руском домаћем тржишту јасно видимо потражњу за таквим моделима од стране служби за спровођење закона. Оцењујемо да је ово модел чија перспектива обећава", рекао је главни конструктор концерна Сергеј Уржумцев. 

Новинарима је представљен и нови систем за извиђање "Квазимачта", за који је речено да се врло добро показао у пракси, у зони Специјалне војне операције. 

Како се наводи у данашњем саопштењу компаније, презентација најновијег оружја за руске медије организована је у оквиру такмичења војних новинара, које се традиционално одржава сваке године. Тим данима, "Калашњиков" упознаје јавност са најновијим достигнућима одбрамбено-индустријског комплекса Русије и новинарима даје могућност да се такмиче у практичном стрељаштву. 

Догађају су присуствовали новинари ТАСС, "РИА Новости" и неких других медија, а учествовали су и познати блогери, војни ветерани и они који су се борили у зони Специјалне војне операције. Ове године, победио је новинар агенције ANNA NEWS Иља Катасонав. Такмичење је одржано јуче, 13. августа, у оквиру Међународног војно-техничког форума "Армија-2023". 

"Често понављам да човек са оружјем није претња, већ бранилац отаџбине и управо тако на њега треба гледати у друштву. Многи од вас редовно иду у зону у којој се воде борбе и због тога добро схватате колико је битно да се уме да се користи оружје и да то нису неке празне речи", рекао је председник концерна "Калашњиков" Алан Лушњиков, обраћајући се окупљеним новинарима.