Руски дом обележава ослобођење Београда: Пројекција филма "Проверено, нема мина"

Остварење Јурија Лисенка и Здравка Велимировића из 1965. приказује удружене напоре Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије у чишћењу Београда од заосталих мина

Обележавајући 79. годишњицу ослобођења Београда у Другом светском рату, и сећајући се херојске борбе војника Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије за слободу и мирно небо, Руски дом организује пројекцију историјског филма "Проверено, нема мина" 23. октобра у 19 часова .

Бројна места у Београду чувају траг историјских догађаја из ратног периода, а део те ризнице је и Ташмајданска пећина у којој је био смештен бункер генерал-пуковника "Луфтвафеа" Александра фон Лера. 

Управо тај податак је инспирисао редитеље Јурија Лисенка и Здравка Велимировића за настанак њиховог остварења из 1965. године "Проверено, нема мина"

Филм приказује заједничке напоре Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије у чишћењу Београда од заосталих мина, а радња се одиграва у Леровом бункеру.

Наиме, приликом повлачења из престонице, немачке трупе одлучују да минирају град, те југословенске и совјетске јединице "прочешљавају" Београд, остављајући натпис "Проверено, нема мина". У подземним тунелима јунаци наилазе на нацистичке диверзантске групе. У жестокој борби и нељудским условима, јунаци филма гину, али спасавају Београд од потпуног уништења.

Руски дом позива публику да завири у Ташмајданску пећину 1944. године и у њеним тунелима осети трагичне, али херојске тренутке које су проживљавали јунаци филма.