Руска самоходна хаубица уништава украјинске снаге код Купјанска

Посада хаубице "хијацинт-С" помогла је у спречавању напредовања украјинске војске

Посада руске самоходне хаубице калибра 152 мм "хијацинт-С" Западног војног округа помаже у заустављању офанзиве Оружаних снага Украјине на крупјанском правцу, а дневно испаљује и до 87 граната, јавља руско Министарство одбране.

"Стигао је задатак - сузбијање непријатељске офанзиве. У заштиту пешадије смо стали ми и још једна наша хаубица", каже руски војник с кодним именом Сибирјак и додаје да је тог дана испаљено чак 87 граната и да је задатак обављен – спречена је офанзива непријатеља.

Према његовим речима, у жестоким борбама нема се времена за захваљивање. Подразумева се да артиљерија помаже пешадији и обрнуто, "радимо за исти циљ", додаје Сибирјак.

Како јавља руско Министарство одбране, артиљеријске посаде "хијацинта-С" успешно уништавају војне објекте, утврђења и непријатељску војску.

"Артиљерија мора да ради сваки дан и у најтежим условима, али посади која је добро обучена је потребно само неколико минута од кад добију наређење док не погоде циљ", додају из Министарства.

У њихове борбене задатке најчешће улази гађање камуфлираних ватрених положаја непријатељске артиљерије која се налази далеко од прве линије фронта, као и складишта муниције, утврђена упоришта и положаје непријатељских војника.

Паљба се врши високоексплозивним гранатама калибра 152 мм на удаљености већој од 30 км.