Тешки бацачи пламена руске војске уништавају упоришта око Угледара

"Радимо у свако доба дана, у свим временским условима", навео је командир једног ТОС-1А, са позивним знаком "Ефим"

Посаде вишецевних ракетних лансера, познатих и као "тешки бацачи пламена", ТОС-1А "солнцепек" из јединица за радијациону, хемијску и биолошку заштиту у саставу 29. комбиноване армије, групе "Восток", уништиле су упориште украјинске војске у области Угледара, на јужнодоњецком правцу у зони СВО.

Систем је намењен за уништавање утврђених непријатељских објеката, а због термобаричног пуњења ракета готово је немогуће избећи његов удар, чак ни у подземним утврђењима. Тешки бацач пламена наоружан је са 24 ракете, а један салво траје шест секунди.

Домет "солнцепека" је изузетно мали, свега пет км, због чега се овај лансер користи за дејства у непосредној близини прве линије фронта. Посаде обављају своје борбене задатке и дању и ноћу, а њихов успех у великој мери зависи од вештине возача. Његов задатак је да дође до ватреног положаја у што краћем року и да одмах након лансирања изврши повлачење како би се избегао противнапад непријатељских дронова-камиказа.

Према мишљењу возача, са позивним знаком "Волна", ТОС-1А има веома висок ниво покретљивости и способан је за вожњу по суровом терену. "Понекад у блату мора да се пребаци у нижи степен преноса, како се не би заглавио, али то је потпуно нормално. Возимо се свуда", додаје "Волна".

"Солнцепек" никада не иде на бојно поље сам, јер је сваком лансирном возилу обезбеђена група за ватрену подршку. "Радимо у свако доба дана, у свим временским условима", навео је командир једног ТОС-1А, са позивним знаком "Ефим".

"Дејство обављамо уз опсегу од 3 до 3,5 минута, потом напуштамо положај како не би били изложени дејству непријатељских дронова. Помажемо нашим снагама у чишћењу украјинских упоришта, па после нас јуришне трупе слободно упадају на непријатељске положаје", додаје "Ефим".