Москва узвраћа Љубљани: Протеран службеник словеначке амбасаде

Словеначком амбасадору уручена је нота којом се проглашава персоном нон грата запослени у словеначкој амбасади у Москви што представља одговор на протеривање службеника руске амбасаде у Љубљани

Русија је, као одговор на протеривање службеника руске амбасаде у Љубљани, прогласила персоном нон грата једног запосленог у словеначкој амбасади у Москви, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Претходно је амбасадорка Словеније у Москви Дарија Бавдаж-Курет позвана на разговор у Министарство спољних послова Русије у вези са протеривањем једног службеника руске амбасаде у Љубљани, речено је ТАСС-у у руском МСП-у.

"Амбасадорка Републике Словеније у Руској Федерацији Дарија Бавдаж-Курет је 12. априла позвана у Министарство спољних послова Русије када је изражен оштар протест у вези са неоснованим одузимањем акредитације службенику амбасаде Руске Федерације у тој земљи", наводи се у објави.

Реч је, како наводе, о отворено непријатељском кораку када се узме у обзир општи курс Љубљане ка разбијању руско-словеначких веза.

"Одговорност за последице такве деструктивне политике у потпуности је на словеначкој страни.
Узимајући у обзир принцип реципроцитета, амбасадору је уручена нота којом се проглашава персоном нон грата један запослени у словеначкој амбасади у Москви", указали су.

Министарство спољних послова Словеније обавестило је 21. марта руску амбасаду у Љубљани да је један од њених дипломата проглашен персоном нон грата по члану девет Бечке конвенције о дипломатским односима због, како се наводи, активности које су неспојиве са његовим статусом дипломате, саопштило је министарство.

Новински портал "Сиол" објавио је да је у питању заменик војног аташеа потпуковник Сергеј Лемешев.

VV inauguration
banner