Рад руских снајпериста који подржавају јуриш пешадије

Министарство одбране Русије наводи да су снајперске групе покривале пешадију током напада на Новомихајловку, где су се украјински милитанти укопали и минирали све прилазе селу

Министарство одбране Русије објавило је снимак на којем се види како одред снајпериста из засебне бригаде маринаца Пацифичке флоте, пружа ватрену подршку јуришним јединицама формације на јужнодоњецком правцу Специјалне војне операције.

"Више волимо да блиско сарађујемо са нашим нападачима. Није да они јуришају, а ми чекамо. Улазимо на исти начин. Имамо и митраљезе, можемо да замењујемо једни друге... Чим заузмемо позицију, одмах почињемо да радимо са исте позиције", рекао је старији нишанџија-снајпериста са позивним знаком "Лемур". 

Министарство наводи да су снајперске групе покривале пешадију током напада на Новомихајловку, где су се украјински милитанти укопали и минирали све прилазе селу.

Додаје се да су само артиљерија или тешки снајперисти са великих удаљености, могли ту да допру до непријатеља.

"Ту су биле земунице, бетонске конструкције, подруми... Поставили су канте и направили их. Непријатељ је био дубоко укопан, било је тешко, али ништа, ликвидирали смо их", навео је снајпериста са позивним знаком "Чечен".

Када тешки снајперисти изађу у лов, раде у паровима или тројкама, покривајући једни друге. Они се разликују од обичних снајпериста у домету рада на циљевима - до два километра.

Ако мета није погођена првим хицем, потребно је извршити подешавања да би се прилагодили ветру, а они делују што је брже могуће, јер непријатељ ретко даје другу шансу.

Према речима снајпериста, најтежи део њиховог посла је чекање, када мета мора да чека неколико сати или чак дана, док им је приоритетни циљ командни кадар непријатеља, а један од главних задатака је ометање ротације јединица Оружаних снага Украјине на положајима.