Марш мира у Будимпешти: Десетине хиљада људи протестовало против акција НАТО-а

Учесници скупа пролазе кроз центар Будимпеште дуж Дунава и завршавају шетњу на Маргаретином острву, где ће се окупљенима обратити мађарски премијер Виктор Орбан

Десетине хиљада Мађара из целе земље учествовало је у "Маршу мира" у центру Будимпеште против умешаности Мађарске у сукоб у Украјини и отварања новог рата НАТО-а у Европи, јавио је дописник РИА Новости.

"Европски лидери горе од ратне грознице. Након слања новца, оружја и војне опреме, већ планирају војну помоћ Украјини . У ствари, француски председник би да отвори расправу о употреби нуклеарног оружја. Морамо зауставити војно лудило", наводи се у саопштењу организатора марша Форума цивилног савеза.

Многобројни учесници држали су националне заставе, натписе са именима својих градова и плакате подршке владајућој партији Фидес. Чују се народне песме и патриотске пароле.

Организатори су, обраћајући се демонстрантима пре почетка марша, рекли да нови сукоб у Европи "више није фантазмагорија" јер су "лидери НАТО-а сада заузети припремама за њега".

Напоменули су и да Мађари на поворку долазе не само из покрајина, већ и из иностранства, посебно Румуније, Пољске, Велике Британије, Немачке, САД и Канаде.

"Марш мира" пролази кроз центар Будимпеште дуж Дунава и завршава се на Маргаретином острву, где ће се окупљенима обратити мађарски премијер Виктор Орбан.

Опширније прочитајте овде.