Обраћање Фица: Западу сметало кад сам одбио бомбардовање Београда

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је у видео-поруци да планира да се врати својим дужностима крајем јуна, почетком јула

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је у свом првом обраћању јавности након атентата да велике силе нису биле одушевљене када је одбио да бомбардује Београд 1999. године.

Између осталог, набрајајући своје политичке одлуке које нису биле у складу политиком великих сила, међу којима је одбијање учешћа у бомбардовању СРЈ 1999, Фицо је казао да суверена словачка спољна политика оријентисана на све стране света једноставно није популарна.

"Нису све велике демократије биле одушевљене када сам одбио да бомбардујем Београд или повучем словачке војнике из Ирака, када сам блокирао увођење обавезних квота за илегалне мигранте или радикално одбио предлог да се укине право вета државама чланицама ЕУ. Самопоуздана суверена словачка спољна политика заснована на чланству у ЕУ и НАТО, али оријентисана на све четири стране света, једноставно није популарна", истакао је словачки премијер Роберт Фицо.

Опширније читајте овде.