Јовановић за РТ Балкан: ИКТ су будућност, а Србија је добро позиционирана

Главна ствар коју Србија може да научи од Русије јесте да се ослони на своје снаге, истакао је власник и оснивач "OpenLink Group"

Сектор информационо-комуникационих технологија (ИКТ) један је од четири кључна извозна сектора Србије и 10 процената српског БДП-а припада том сектору, рекао је у разговору за РТ Балкан Милош Јовановић, власник и оснивач "OpenLink Group".

Јовановић, који је гост Међународног економског форума у Санкт Петербургу (СПИЕФ), подсетио је да је са 3500 фирми и 50.000 запослених ИКТ сектор дупло већи од пољопривреде и да је потребно улагати много више у тај сектор.

"Сектор ИКТ окупља младе људе, имамо добре техничке факултете, а требало би да оснујемо посебан факултет за ИКТ. То би било изузетно корисно, јер би се повезали са привредом, а свакако је итекако перспективно. ИКТ је будућност, садашњост већ", рекао је он.

На питање које искуство Србија може да преузме од Русије што се тиче савремених технологија, Јовановић је подсетио да се са почетком Специјалне војне операције, Русија ослонила на своје снаге.

"И ми морамо да се ослонимо на своје снаге, на своје факултете, да оснажимо и направимо сопствене иновационе инкубаторе и да на томе базирамо наш будући развој, не само у сектору ИКТ већ генерално. Јер ако се ви ослањате апсолутно на страна решења, може да се деси да се пробудимо једно јутро и да ништа од наше критичне инфраструктуре не функционише", рекао је он.

Опширније прочитајте овде.