Нова епизода подкаста "Локомотива": Руси са Кариба

Гост у новој епизоди подкаста "Локомотива" био је политиколог Алекса Добријевић

Аутори подкаста "Локомотива", Марко Николић и Тиосав Пурић, разговарали су у првом делу емисије о протеклим изборима за Европски парламент и успону деснице у Европи, осврћући се нарочито на кризу легитимитета у Француској и Немачкој.

Наиме, странке "семафор коалиције" у Немачкој су доживеле потпуно расуло – "жути" (Слободне демократе) су остали испод цензуса, а Зелени су забележили највећи пад подршке у бирачком телу од свих странака. Са друге стране, владе Француске и Белгије су пале. Аутори су говорили о могућностима Европе да се искобеља из ове кризе.

Посебна тема у првом делу подкаста био је самит министара спољних послова земаља чланица БРИКС-а и пријатељских земаља, одржан 10. и 11. јуна у Нижњем Новгороду. Декларација овог самита у 54 тачке афирмисала је претходно установљену агенду БРИКС-а у правцу борбе за праведнији и инклузивнији међународни поредак.

Нарочито интересантно, у овој декларацији, јесте оживљавање политичког наслеђа Муамера Гадафија, коментарисали су аутори. Поред тога, живо је и политичко наслеђе Фидела Кастра – или се тако чини, пошто су руска фрегата "Адмирал Горшков" и нуклеарна подморница "Казањ" упловили у Хавану.

У међувремену, Америка не стоји добро ни на спољнополитичком, ни на унутарполитичком плану. Аутори су коментарисали говоркања о истеку уговора између Саудијске Арабије и Америке који је био окосница петродолара тачно пола века, али и о налазима канадског владиног тинк-тенка "Политички хоризонти" који најављује грађански рат у САД.

У другом делу подкаста, аутори Марко Николић и Тиосав Пурић, разговарали су са политикологом Алексом Добријевићем о ситуацији у Средњој Азији и Закавказју, али и о стању на фронту у Украјини.

Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботе у 20 часова.