Путинова посета Пјонгјангу у 90 секунди

Током посете руског лидера ДНРК, потписан је и Свеобухватни споразум о стратешком партнерству

Председник Русије Владимир Путин завршио је своју посету Северној Кореји где је боравио први пут након 24 године. Он је у Пјонгјанг је стигао синоћ, а на аеродрому га је дочекао севернокорејски лидер Ким Џонг Ун.

Двојица лидера потписала су Свеобухватни споразум о стратешком партнерству две земље који, између осталог, предвиђа пружање узајамне помоћи у случају агресије на једног од потписника.

У питању је, како је речено, до сада најмоћнији међудржавни договор Русије и Северне Кореје.

Путин, кога су у Пјонгјангу дочекале километарске колоне људи који су држали цвеће, заставе и балоне, Ким Џонг Уну је захвалио на избалансираној политици по питању украјинске кризе и поклонио му је нови аутомобил руске производње "аурус", адмиралски бодеж и сервис за чај.

Двојица лидера посетили су и православну цркву Свете Животворне Тројице, која се налази у Пјонгјангу, а присуствовали су и свечаном концерту поводом Путинове посете.

Након 11 сати разговора, Путин је испраћен са аеродрома уз војни оркестар који је свирао композицију "Песма среће", специјално осмишљену за оснивача Северне Кореје Ким Ир Сена.

Опширније прочитајте овде.