Дан сећања и туге: Када је отворена најстрашнија страница историје - напад Немачке на СССР

На данашњи дан 1941. године отворена је једна од најтрагичнијих страница у историји Русије – почео је Други светски рат и у Русији се 22. јун обележава као Дан сећања и туге

Поводом Дана сећања и туге, у знак сећања на све жртве Великог отаџбинског рата, широм Русије запаљено 1.418 свећа које симболизују број дана које је СССР провео у рату са нацистичком Немачком.

На данашњи дан 1941. године отворена је једна од најтрагичнијих страница у историји Русије – почео је Други светски рат и у Русији се 22. јун обележава као Дан сећања и туге.

Припадници Министарства одбране Русије поводом Дана сећања и туге запалили су 1.418 свећа код зидина Главног храма руске војске у Московској области, које симболизују број дана колико је трајао Велики отаџбински рат.

Свеће су запаљене пламеном Вечне ватре са Пискарјовског меморијалног гробља у Санкт Петербургу. У знак сећања на страдале у Великом отаџбинском рату у храму је служен парастос.

Руски председник Владимир Путин положио је цвеће на гроб Незнаног јунака у московском Кремљу поводом обележавања Дана сећања и туге.

Након полагања венца, Путин је минутом ћутања одао почаст сећању на совјетске војнике, који су дали живот за отаџбину.