Напето у Новој Каледонији после пребацивања активиста за независност у Француску

Тужилац је навео да је пребацивање притвореника покрета независности авионом у Француску организовано током ноћи "због осетљивости процедуре" и да су они пребачени да би се истрага против њих наставила "без икаквог притиска"

У Новој Каледонији су избили нови немири у којима су током ноћи запаљене градска већница и зграда полиције након што је седам притвореника, активиста који се залажу за независност те француске прекоморске територије, пребачено у Француску у истражни притвор, саопштиле су власти.

Одлука да се неки оптужени пребаце у притворске центре у Француској изазвала је негодовање међу активистима за независност, а целу акцију су назвали "политичком депортацијом", рекао је главни тужилац Ив Дупас, преноси "Гардијан".

Тужилац је навео да је пребацивање притвореника авионом организовано током ноћи "због осетљивости процедуре" и да су они пребачени да би се истрага против њих наставила "без икаквог притиска".

Барикаде су поново подигнуте широм главног острва, а сукоби између полиције и демонстраната настављени су већим интензитетом. У саопштењу од данас, високи комесар Републике у Новој Каледонији, Луј Ле Франс, навео је да су у недељу увече почињени бројни прекршаји, укључујући пожар у градској већници, просторијама полиције, напад на жандармерију и разна дела "вандализма" у различитим насељима Нумее.

 Опширније прочитајте овде.