Русија

Кремљ: Одузимање руске имовине у корист Кијева је противзаконито, Москва ће узвратити

Портпарол Кремља Дмитриј Песков пркоментарисао је нови амерички пакет помоћи Украјини од 61 милијарде долара, напоменувши да таква одлука Вашингтона неће променити ситуацију на бојном пољу, већ да ће довести до повећања броја погинулих Украјинаца
Кремљ: Одузимање руске имовине у корист Кијева је противзаконито, Москва ће узвратити© Liz Artindale/Construction Photography/Avalon/Getty Images

Одлука Представничког дома САД да заплени руску имовину у корист Кијева је веома опасна и Кремљ је оцењује изузетно негативно, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

Он је евентуалну конфискацију руске имовине окарактерисао као незакониту, напомињући да ће бити узвратних мера Москве, као и правног поступка.

"То није ништа друго до рушење свих основа економског система и задирање у државну и приватну имовину. Све те акције су незаконите и биће предмет одмазде и судских поступака. Запад, ширећи своје санкције, неће се ни пред чиме зауставити, макар морао и сам да осећа негативне последице таквих одлука", казао је Песков.

Портпарол Кремља је указао и на позив шефице Европске централне банке Кристин Лагард, која је рекла да би "потенцијално доношење такве одлуке могло довести до колапса постојећег економског система" и позвала на трезвеније разматрање оваквих питања.

"Уколико такве мере буду спроведене, многе земље и инвеститори ће десет пута размислити пре него што уложе у америчку економију или да тамо чувају своја средства", оценио је Песков.

Песков се осврнуо и на нови амерички пакет помоћи Украјини од 61 милијарде долара, напоменувши да таква одлука Вашингтона неће променити ситуацију на бојном пољу, већ да ће довести до повећања броја погинулих Украјинаца.

"Руска војска побољшава своје позиције током СВО, а динамика напретка је свима јасна", поручио је Песков.

Предузећмо све неопходне мере у случају распоређивања нуклеарног оружја у Пољској

Министарство одбране Русије ће предузети све неопходне мере да осигура безбедност Русије у случају да се америчко нуклеарно оружја распореди на територији Пољске, изјавио је портпарол Кремља.

"Војска ће, наравно, анализирати ситуацију у случају реализације таквих планова и у сваком случају ће учинити све што је потребно, све неопходне узвратне кораке како би гарантовали нашу безбедност", навео је Песков.

image