Свет

Представнички дом Конгреса одлучио: Подржали конфискацију руске имовине, за Украјину додатна помоћ

Усвојен је нацрт закона о додатној помоћи Украјини од скоро 61 милијарде долара, а подржали су Израел и Тајван са још 34 милијарде
Представнички дом Конгреса одлучио: Подржали конфискацију руске имовине, за Украјину додатна помоћGetty © Prasit photo

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је на данашњој седници Нацрт закона о конфискацији руске имовине. Такође, Конгрес је усвојио закон којим ће бити замрзнута руска средства у износу од 8,1 милијарди долара која ће бити послата као помоћ Украјини.

Овим нацртом закона Украјини, Израелу и америчким савезницима у региону Индо-пацифика додељују додатна новчана средства у износу од укупно 95 милијарди долара.

Сада је преостало да се о томе изјасни амерички Сенат, који је под контролом демократа, што је предуслов да закон буде достављен на потпис председнику Џозефу Бајдену и очекује се да би то могло да се догоди већ наредне седмице.

"Одмах ћу потписати законе како бих поручио свету да подржавамо наше пријатеље и не дозвољавамо Ирану или Русији да успеју у својим намерама", изјавио је амерички председник.

Закон о помоћи Украјини усвојен је са 311 гласова за и 112 против, при чему су све демократе и 101 републиканац гласали за пружање 61 милијарде долара нове помоћи Украјини. 

Сума од преко 61 милијарде долара биће расподељена на следећи начин - 23,2 милијарде биће утрошене  на услуге у сфери одбране, 13, 8 милијарди за куповину оружја за Украјину и 11, 3 милијарде за "текуће војне операције САД у региону".

Поред тога, 60 дана након ступања закона на снагу амерички председник Џозеф Бајден дужан је да са Украјином постигне "договор о компензацијама за економску помоћ".

Представнички дом Конгреса гласао је и о апликацији ТикТок, која је у кинеском власништву, и одлучено је да та мрежа буде забрањена у САД.

За Израел 26,4 милијарде долара

Овим нацртом закона предвиђено је 26,4 милијарде долара за Израел и 8,12 милијарди за савезнике у Индо-пацифичком региону.

За помоћ Израелу гласало је 366 чланова Представничког дома, а 58 је било против.

За помоћ савезницима у Индо-пацифичком региону гласало је 385 конгресмена, док је 34 било против.

Након почетка Специјалне војне операције у Украјини, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра, подсећа агенција "РИА Новости".

Европска централна банка упозорила је да би то дугорочно могло да представља репутациони ризик за европску валуту и ​​позвала да се "гледа даље од овог изолованог сукоба" и траже други начини за финансирање Кијева.

Зеленски: Америко, хвала ти!

Председник Украјине Владимир Зеленски захвалио је Представничком дому Конгреса САД.

"Захвалан сам обема партијама, Представничком дому, и лично председавајућем Дома Мајку Џонсону због одлуке да поставе историју на прави колосек", навео је Зеленски на Иксу.

"Кључни амерички закон о помоћи Украјини усвојио је Представнички дом, што ће спречити ширење рата, сачувати хиљаде живота, и помоћи нашим нацијама да буду јаче. Мир и безбедност могу бити достигнуте само кроз снагу", истакао је Зеленски.

Он је додао да се нада да ће закон бити подржан у Сенату и послат председнику САД Џозефу Бајдену.

"Америко, хвала ти", додао је.

Одбачена ревидирана верзија закона о граници

На данашњој седници Представничког дома Конгреса, одбачена је ревидирана верзија закона о граници који је поднео на гласање председавајући Мајк Џонсон као својеврстан уступак конзервативним републиканцима незадовољним предлогом закона о војној помоћи Украјини и Израелу, пренели су данас амерички медији.

Заступници су гласали 215 према 199 за закон о безбедности граница, што је испод прага двотрећинске већине која је потребна за усвајање неког законског акта, преноси лист "Вашингтон егзаминер", наводећи да је само пет заступника из редова Демократске странке гласало за предлог закона о граници.

image
VV inauguration
banner