Русија

Министарство спољних послова Русије: Ф-16 ћемо сматрати за носиоце нуклеарног наоружања

Предстојеће вежбе руских трупа за развијање вештина употребе нестратешког нуклеарног наоружања, треба посматрати у контексту "недавних ратоборних изјава западних званичника"
Министарство спољних послова Русије: Ф-16 ћемо сматрати за носиоце нуклеарног наоружањаGetty

Москва ће авионе америчке производње Ф-16, који ускоро треба да се појаве на бојном пољу, сматрати за носиоце нуклеарног наоружања, саопштило је министарство спољних послова Русије

"Не можемо занемарити чињеницу да ови авиони припадају платформама са двоструком опремом – конвенционалном и нуклеарном... Ми ћемо их доживљавати као носиоце нуклеарног наоружања и сматраћемо овај корак Сједињених Држава и НАТО-а циљаном провокацијом", саопштило је руско министарство.

Предстојеће вежбе руских трупа за развијање вештина употребе нестратешког нуклеарног наоружања, треба посматрати у контексту "недавних ратоборних изјава западних званичника и оштро дестабилизујућих акција које је предузео један број замаља НАТО-а", саопштило је руско министарство спољних послова.

"Реч је, пре свега, о отворено декларисаној подршци и директној помоћи терористичким акцијама против Русије које спроводи кијевски режим користећи све напредније оружје које испоручује Запад. Поред британских и француских ракетних система дугог домета, који су одавно примећени у Украјини, у овом контексту посебно издвајамо оне верзије америчких ракета породице АТАКМС, које су недавно испоручене Кијеву и које су такође способне за дејство по циљевима у дубини територије Русије", навело је министарство.

Министарство спољних послова додало је и да - где год да се појаве ракете кратког и средњег (које су раније биле забрањене) - Москва задржава право да одговори реципрочно, "што ће значити крај једностраног руског мораторијума на распоређивање ових система наоружања".

Изјаве француског председника Емануела Макрона о могућности слања француских и других контингената НАТО-а у Украјину "не могу а да не зачуде својом неодговорношћу и непромишљеношћу", додаје се.

"Штавише, у западним медијима појавила се информација да се у Украјини већ налази један број плаћеника из Француске Легије странаца. Тешко је ово схватити другачије него као манифестацију спремности и намере да се уђе у директну оружану конфронтацију са Русијом, што би значило фронтални војни сукоб нуклеарних сила. Такође смо забележили низ корака са француске стране, укључујући војне вежбе и друге догађаје, који би, по свему судећи, требало да поткрепе изјаве Емануела Макрона демонстрацијом нуклеарних способности Париза", саопштено је.

Ове и неке друге акције држава чланица Северноатлантског блока, како се оцењује, заправо указују на то да они намерно раде на даљој ескалацији украјинске кризе ка отвореном војном сукобу земаља НАТО-а и Русије "у склопу спровођења непријатељског курса  да нашој земљи нанесу стратешки пораз", навело је министарство.

Све је то, како се закључује, био основ за  доношење одлуке о извођењу руских војних вежби са делом снага и средстава нуклеарног одвраћања, које треба да постану "отрежњујући сигнал Западу и његовим марионетама у Кијеву".

image