Русија

Песков: Вежбе наших нуклеарних снага одговор Макрону и Камерону

Кремљ потврђује да су предстојеће војне вежбе које је данас Москва најавила одговор на провокације западних званичника о слању трупа на страни Украјине
Песков: Вежбе наших нуклеарних снага одговор Макрону и Камерону© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Војне вежбе које је данас најавио руски Генералштаб, а које ће се укључивати нестратешке нуклеарне снаге Русије повезане су са изјавама западних званичника да су спремни да пошаљу војску у Украјину, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

"Очигледно је да је реч о изјавама Макрона, британских представника (Дејвид Камерон) и представник америчког Сената Хакима Џефриса, који су говорили о спремности, па чак и о намери да пошаљу наоружане контингенте у Украјину, односно да НАТО војници стану пред руску војску", рекао је Песков.

Запад, како је објаснио, "провоцира вртлог напетости без преседана", а то захтева одговор.

На питање да прокоментарише тврдње да је Француска већ послала војнике у Украјину, Песков је кратко поручио да овакве информације захтевају проверу.

"Овде прво треба да се схвати колико су ове информације тачне. Наша војска проверава те информације", рекао је Песков, коментаришући информације да је Француска послала војнике из своје Легије странаца у Украјину.

Министарство одбране Русије саопштило је раније данас да ће, по налогу председника Владимира Путина, бити одржана вежба ракетних јединица у циљу повећања готовости нестратешких нуклеарних снага "као одговор на провокативне изјаве и претње појединих западних званичника упућене Руској Федерацији".

image