Србија и Балкан

Курти с командантом КБС-а: Сигуран пут у НАТО

Влада тзв. Косова саопштила је да је 2023. године буџет КБС-а повећан за 100 одсто, са 102 милиона евра на 204 милиона
Курти с командантом КБС-а: Сигуран пут у НАТО© Albin Kurti/Facebook

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састао се са командантом тзв. косовских безбедносних снага како би разговарали о проширењу војске и досадашњим достигнућима, пише "Коха".

Курти је на Фејсбуку написао да је буџет удвостручен, наоружање утростручено а обука учетворостручена и да је то "сигуран пут у НАТО".

"Командант КБС-а, генерал-потпуковник Башким Јашари, још није стигао до половине свог мандата, али успон и раст КБС-а је без преседана за ове непуне две и по године. Синоћ смо дуго причали о досадашњим достигнућима, тренутној ситуацији и будућим изазовима", написао је Курти.

Он је додао да "јачање и проширење војске удвострученим буџетом, утрострученим наоружањем и учетворострученом обуком у иностранству, јесу сигуран пут у НАТО".

Влада тзв. Косова саопштила је да је 2023. године буџет КБС-а повећан за 100 одсто, са 102 милиона евра на 204 милиона.

Према речима министра одбране Ејупа Маћедонција, повећање буџета показује посвећеност владе да подржи КБС.

"Током 2023. године имали смо повећање буџета од 100 одсто, односно са 102 милиона у 2022. години он је повећан на 204 милиона у 2023. години, а из овог буџета је потрошено преко 115 милиона евра за набавку система наоружања", констатовао је Маћедонци.

Нагласио је да је то показатељ посвећености коју приштинска влада има у подршци тзв. косовским безбедносним снагама, тачније у куповини система наоружања неопходних за подизање њихових капацитета.

"Треба напоменути да смо додатним средствима која смо добили прошле године достигли вредност од 2 одсто БДП-а, што је неписани стандард за земље НАТО-а. Планирамо да наставимо са тим и ове године", рекао је Македонци пре месец дана.

image