Србија и Балкан

Си Ђинпинг слетео у Београд: Председника Кине дочекали Вучић и државни врх (ВИДЕО)

Почела дводневна посета председника НР Кине Си Ђинпинга Србији на позив председника Александра Вучића, а двојица лидера разговараће о политичким, економским и технолошким темама, као и о сарадњи у области културе

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг слетео је у Београд на аеродром "Никола Тесла".

Авион кинеског председника су од границе пратили српски ловци МиГ-29, док је на аеродрому у његову част била постројена Гарда Војске Србије.

Си Ђинпинг се срдачно поздравио са председником Србије Александром Вучићем.

Уз председника Александра Вучића и прву даму, кинеског председника Си Ђинпинга на црвеном тепиху дочекала је делегација Србије коју чине премијер Милош Вучевић, председница Скупштине Ана Брнабић, министар спољних послова Марко Ђурић, некадашњи председник Томислав Николић са супругом, амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић и кинески амбасадор у Београду Ли Минг са супругом.

Пре него што је Си напустио аеродром, одржан је кратак културно-уметнички програм.

У част кинеског председника КУД "Коло" извело је две нумере, "Играле се делије" и "Моравац".

Председник Србије је поручио Си Ђинпингу да је овом посетом учинио огромну част српској земљи и народу, који искрено воли Кину и цени пријатељство те земље.

"Визија света за коју се залажете, дала је инспирацију и снагу и нашој малој земљи која данас храбро и поносно корача путем напретка и успеха. Желимо да искреним гостопримством узвратимо макар малим делом за сву подршку коју несебично пружате Србији. Живело челично пријатељство Србије и Кине, које се калило у тешким временима и које ћемо наставити да чувамо кроз узајамно поштовање, разумевање и чврсту подршку", написао је Вучић на Инстаграму.

Кула Београд је поводом посете кинеског председника била осветљена у бојама заставе Кине и Србије. Снимак приказује спектакуларне призоре на највишој згради у Београду, на којој су се смењивала национална обележја две земље.

На улицама Београда вијоре се заставе Кине и Србије.

Постављени су и билборди са натписом на српском и кинеском језику: "Добро дошли поштовани кинески пријатељи", а дуж ауто-пута бандере су окићене заставицама две државе.

Вучевић: Историјска посета 

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да је Си велики пријатељ српског народа и да је његова посета Србији од историјског значаја.

"Оваква посета једног светског лидера Србији је велика, историјска и веома значајна за нашу привреду и бољи живот свих наших грађана", навео је Вучевић на Инстаграму.

Дачић: Најзначајнији политички догађај

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је вечерас да посета кинеског председника представља круну једне успешне политике коју Србија води са председником Александром Вучићем.

"Ради се о стварању стратешког партнерства са НР Кином. То је најзначајнији политички догађај у овој години, а свакако и у безбедносном смислу је најважнији безбедносни догађај, и изазов за МУП, на чијем сам челу", навео је Дачић на Инстаграму.

Он је додао да је данас и сутра ангажовано 6.694 полицијских службеника.

Си Ђинпингова делегација броји око 400 чланова.

Свечани дочек кинеске делегације предвиђен је за среду испред Палате "Србија".

Дводневна посета председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга Србији, на позив председника Александра Вучића, почиње данас, а двојица лидера разговараће о низу тема, од политичких, економских и технолошких, па до сарадње у области културе.

Ово је прва посета председника Сија Европи у последњих пет година.

Петодневну турнеју кинески лидер почео је посетом Француској 5. маја, данас и сутра је у Београду, а након тога очекује га посета Будимпешти.

Си је последњи пут био у Србији 2016, што је била прва посета председника Кине Србији након 32 године и том приликом је потписана Декларација о стратешком партнерству.

Долазак Си Ђинпинга поклапа се са обележавањем 25. годишњице од бомбардовања кинеске амбасаде током НАТО агресије 1999. године када је у НАТО ударима погинуло троје кинеских новинара.

image