Магазин

Чудо природе: Орангутан сам себи залечио рану мелемом који је направио од биљака

Орангутан Ракус са индонежанског острва Суматра успео је себи да залечи велику рану на образу користећи мелем који је направио од сажваканих листова лековите биљке.
Чудо природе: Орангутан сам себи залечио рану мелемом који је направио од биљака© Youtube / ABC7

Мужјак суматранског орангутана по имену Ракус, који живи у истраживачком центру Суак Балимбин у заштићеној области прашуме у Индонезији, ових дана привукао је пажњу свих научника, али и љубитеља природе и животиња након што је за месец дана успео да сам себе излечи. Својим потезом овај велики мајмун исписао је историју.

"Колико знамо, ово је први документовани случај дивљих животиња које активно лече ране биљном врстом са лековитим својствима", навела је Каролин Шупли, један од аутора студије у интервјуу за Би-Би-Си.

Орангутан сам направио мелем

Отворену рану на образу, коју је задобио у борби са другим мужјаком (или више њих), Ракус је третирао мелемом који је направио од сажваканих листова једне биљке за коју је познато да има антиинфламанторна и аналгетичка дејства и коју локално становништво користи и у борби са маларијом и дијабетесом.

Током "терапије" коју је сам себи "преписао", Ракус је биљку акар кунинг грицкао како би из ње извукао што више лековите течности, а потом рану додатно прекривао сажваканим остацима лишћа и стабљике. У првих 5 дана озледа се затворила, а након пуних месец дана и потпуно зацелила.

Ракус исписао историју - ово је први забележени случај санирања повреде

Како истичу научници ово је први забележени случај у историји да једна дивља животиња самостално санира повреду користећи лековите биљке. Они верују да овакво понашање потенцијално води порекло од заједничког претка људи и великих човеколиких мајмуна.

"Они су наши најближи рођаци и овакав пример показује колико тога заправо делимо са њима", истакла је Изабела Лаумер, биолог са Института "Макс Планк" и вођа истраживања. "Сличнији смо им него што смо различити", додала је она.

image