Русија

Москва упозорава: Британски војни објекти могу бити наша мета

МСП је, између осталог, поручило британском дипломати да добро размисли о неизбежним катастрофалним последицама до којих ће доћи због потеза његове државе
Москва упозорава: Британски војни објекти могу бити наша метаGetty © Alexander Sayganov/SOPA Images/LightRocket via

Москва ће напасти било који британски војни објекат у Украјини, али и ван њених граница, као одговор на британске нападе на територију Русије, речено је британском амбасадору током разговора у Министарству спољних послова РФ, преносе "РИА Новости".

"Најџел Кејси је упозорен да ће у случају да Украјина нападе руску територију британским наоружањем, Русија одговорити нападима на британске војне објекте и опрему који се налазе у Украјини и изван ње", наводи МСП.

МСП је, између осталог, поручило британском дипломати да добро размисли о неизбежним катастрофалним последицама до којих ће доћи због потеза његове државе.

Током разговора је било речи и о изјави министра спољних послова Велике Британије Дејвида Камерона, уз напомену да су његове речи о ударима на Русију у супротности са претходним ставом Лондона да се ракете дугог домета неће користити за нападе на руску територију.

Због тога је Министарство спољних послова позвало амбасадора да на одлучан и недвосмислен начин, оповргне ове провокативне ратоборне изјаве премијера Велике Британије, 

Подсећања ради, раније током дана бројни руски медији пренели су вест да је британски амбасадор позван на разговор у МСП РФ, те да се тамо задржао око пола сата. 

Након британског, на разговоре у зграду МСП Русије је стигао и амбасадор Француске, Пјер Леви, који је позван због "деструктивних и провокативних" изјава Париза, које могу довести до даље ескалације сукоба у Украјини, саопштило је руско министарство.

"Наглашено је да су покушаји француских власти, да својим неодговорним изјавама о могућем слању западних војних контингената у Украјину створе неку врсту 'стратешке неизвесности' за Русију, осуђени на пропаст", наводи се у саопштењу МСП.

Руско министарство је појаснило да је позив амбасадора на разговор повезан са "све ратоборнијим изјавама француског руководства и информацијама о све већој умешаности Француске у сукоб у Украјини".

image