Свет

Дејвид Камерон: Слање НАТО војника у Украјину је опасно

Британски министар спољних послова је изјавио да ће фокус његове државе бити даља испорука наоружања Украјини и попуна сопствених залиха
Дејвид Камерон: Слање НАТО војника у Украјину је опасноGetty © Sean Gallup

Министар спољних послова Велике Британије изразио је противљење идеји о слању војника из НАТО земаља у Украјину, како би се борили против руске војске. 

Говорећи за "Скај њуз" у петак, Дејвид Камерон је изјавио да ће УК наставити да испоручује Кијеву наоружање и фокусирати се на попуну сопствених залиха, што је "национални приоритет".

"Али ја не желим НАТО војнике у држави (Украјини), јер сматрам да ће то бити опасна ескалација", рекао је министар спољних послова и додао:

"Обучили смо, ја мислим, готово 600.000 украјинских војника".

Подсећања ради, 2. маја француски председник Емануел Макрон је поново изјавио да не искључује потенцијално размештање трупа у Украјини.

"Не смемо искључити ништа јер је наш циљ да Русија не сме да победи у Украјини", рекао је Макрон за "Економист".

Француски председник је нагласио и да би питање о "НАТО чизмама на терену" било покренуто ако "Руси пробију линију фронта" и ако "Кијев затражи помоћ".

Британски министар спољних послова није једини који је изразио противљење идеји француског председника, па је тако и његов мађарски колега Петер Сијарто изјавио:

"Одлучили смо да морамо учинити све да избегнемо директну конфронтацију између НАТО-а и Русије. Ако држава чланица НАТО-а пошаље трупе у Украјину, то ће значити директан сукоб са Русијом, а то значи трећи светски рат".

image