Србија и Балкан

"Бесмртни пук" у Београду: Ове године придружују се Ниш и Крагујевац

На Дан победе у свим градовима и селима Руске Федерације и многим земљама света биће одржане празничне манифестације посвећене годишњици победе над фашизмом
"Бесмртни пук" у Београду: Ове године придружују се Ниш и Крагујевац© Amir Hamzagic/ATAImages

У Србији ће се поводом Дана победе над нацистичком Немачком у Другом светском рату сутра, 9. маја, одржати шетња "Бесмртни пук" у Београду, Нишу и Крагујевцу, саопштио је Руски дом у Београду.

Манифестација, покренута у Русији, попримила је међународни карактер, а у Србији се одржава од 2016. године. Организује се у циљу очувања културе сећања на оне који су дали своје животе у ослободилачким и одбрамбеним ратовима од 1912. до 1999. године. То је уједно и допринос борби против покушаја ревизије историје, наводе организатори.

Овогодишње окупљање учесника "Бесмртног пука" заказана је за сутра у 9.30 часова код споменика Вуку Караџићу, у 10 часова је планиран концерт хора новосадске гимназије "Јован Јовановић Змај".

Колона учесника "Бесмртног пука" ће у 10.30 чaсова кренути према Гробљу ослободилаца Београда. Овде ће свечано бити положени венци и цвеће на Споменик ослободиоцима Београда, Вечну ватру и Споменик Црвеноармејцу.

Први пут манифестацији ће се придружити Крагујевац и Ниш. У Крагујевцу шетња је заказана за 16 часова, од Трга народног хероја до Ђачког трга, док је у Нишу окупљање учесника у 10.30 часова испред бившег нацистичког логора "Црвени крст".

Шетња је планирана до Трга краља Милана, где ће бити положени венци на споменик ослободиоцима Ниша.

Поводом годишњице Велике Победе у Београду је синоћ одржан концертом чувене руске вокалне групе "Хор Турецког", организованом уз подршку Министарства спољних послова Руске Федерације и московске владе.

На Дан победе у свим градовима и селима Руске Федерације и многим земљама света биће одржане празничне манифестације посвећене годишњици победе над фашизмом.

На Црвеном тргу у Москви сутра ће бити одржана Параде победе поводом дана победе у Великом отаџбинском рату.

Како је раније најавио министар одбране Русије Сергеј Шојгу у овогодишњој паради учествоваће више од 9.000 људи, а биће приказано 70 примерака ратне технике.

image