Србија и Балкан

Хрватска гори због коалиције ХДЗ-а и Домовинског покрета: Да ли је Вуковар пао или је ослобођен?

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је да ће српска мањинска странка подржати лидера ХДЗ-а Андреја Пленковића за мандатара, али да неће у коалицију са влашћу
Хрватска гори због коалиције ХДЗ-а и Домовинског покрета: Да ли је Вуковар пао или је ослобођен?© TANJUG/ FOTO HINA /ZVONIMIR KUHTIĆ

Пораз Андреја Пленковића, потонуће, велеиздаја и враћање ХДЗ на 1941. годину, само су неки од коментара представника странака након што је договорено формирање парламентарне већине и нове владе између ХДЗ-а и Домовинског покрета Ивана Пенаве, којег је Маријана Пуљак из странке Центар упитала: "Да ли је Вуковар сада пао или је ослобођен".

Бивша хрватска премијерка Јадранка Косор је кратко коментарисала на друштвеним мрежама: "Какво потонуће."

Посланица СДП-а Мирела Ахметовић је поручила да није проблем ни СДС С, ни, како је навела, "велеиздајник Пленковић", ни култура, већ је цело време, како каже, то била енергетика коју је Домовински покрет добио у мираз.

"Радује се бивши ексклузивни партнер 'Гаспрома', а и Пленковић што је у Владу примио 'прорусе'. Хрватско помирење 2.0. Сад ће гас одмах појефтинити", навела је Ахметовић.

И СДП је објавио фотографију Пленковића на којој пише: "Људи, откупио сам већину".

Лидер СДП-а Пеђа Грбин изразио бојазан шта ће бити са храном, струјом и горивом за хрватске грађане.

"С обзиром на изјаве од пре неколико дана и да је кључни услов ДП-а била сегрегација припадника једне националне мањине, што је ХДЗ одлучио да испоштује, уопште ме ме не изненађује да су се око других ствари могли договорити", навео је Грбин и додао:

"Наравно да не знамо све детаље, али судећи по захтевима ДП-а који су били изречени, мене је мало страх шта ће бити с храном, струјом и горивом за хрватске грађане.

Загребачки "Вечерњи лист" сазнаје да Домовински покрет ипак неће добити Министарствo културе, али ће, кажу, управљати пољопривредом, а вероватно и енергетиком.

Далија Орешковић, члан Странке са именом, кратко је за хрватски портал Индекс прокоментарисала договор и истакла да је то "ХДЗ 1941.".

Председник Истарског демократског савеза (ИДС) Далибор Паус каже да договор ХДЗ-а и ДП-а није неочекиван.

Матија Посавец из Независне платформе Север, констатовао је да се овим договором ХДЗ поново политички помакао удесно, одрицањем досадашње сарадње са мањинама.

"Као представник модерног, европског и грађанског политичког центра нисам задовољан оваквим расплетом и смером у којем иде хрватска политика, а нисам ни поборник компромиса у политици по сваку цену. Ова влада неће бити састављена политички, него математички, а време ће показати хоће ли цена бити превелика", рекао је Посавец, пренели су хрватски медији.

Маријана Пуљак из странке Центар за портал "Индекс" рекла да је Хрватска добила владу која је настала на превари бирача и пре него што је формирана.

"Можемо очекивати да се у Хрватској ништа неће променити, осим што ће се новац делити и с неким ДП-овцима", рекла је Пуљак.

Она је имала и питање за лидера ДП Ивана Пенаву, који је и градоначелник Вуковара: "Да ли је сада Вуковар пао или је ослобођен? Је ли вам Вуковар послужио само за добијање гласова које ћете сада користити у имовинским, а не домовинским интересима?".

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је да ће српска мањинска странка подржати лидера ХДЗ-а Андреја Пленковића за мандатара, али да неће дати потпис за то. Што је, како је истакао, искључиво одлука СДСС-а, а не неког другог.

Пуповац истиче да се Домовински покрет вара, ма колико да сматрају да су они спречили улазак СДСС-а у владу.

"Нису. Они (ДП) су тешко нарушили оно што је годинама стварано, да Хрватска постане колико толико једна цивилизована земља. СДСС је одлучио да неће бити део те већине и то је наш став био од почетка", рекао је Пуповац.

image