Свет

Председник Финске: Запад је агресиван, Стокхолм и Хелсинки да ублажавају ратну реторику

Шведска и Финска имају важну улогу у јачању мира, оценио је Александар Стуб и додао да ће агресивна реторика западних земаља лишити младе генерације осећаја безбедности и вере у будућност
Председник Финске: Запад је агресиван, Стокхолм и Хелсинки да ублажавају ратну реторикуGetty © Chung Sung-Jun

Шведска и Финска треба да имају важну улогу у јачању мира и ублажавању ратне реторике, али притом морају да се спремају за рат, рекао је фински председник Александар Стуб, преноси "Еурактив".

Реторика Запада је у последње време постала агресивна, додао је он и нагласио како је "најбољи начин да се избегне рат да се мање прича, а више припрема."

Агресивна реторика западних земаља може да ускрати младим генерацијама осећај безбедности и вере у будућност, оценио је Стуб.

Како је раније оценио председник Русије Владимир Путин, улазак Финске и Шведске у НАТО је био потпуно непромишљен корак.

"Са Финском смо имали идеалне односе. Савршене. Нисмо имали ниједну претензију једни према другима, нарочито не територијалну. Нисмо ни трупе имали на руско-финској граници, сву војску смо склонили одатле", рекао је Путин и додао да је руско-финске односе некада красила јака економска сарадња.

Међутим, наставио је Путин, Русија је била приморана да распореди своје трупе на граници са Финском. "Тамо није било оружја, али ће га сада бити", нагласио је Путин.

image
VV inauguration
banner