Русија

Кремљ: Изјаве Камерона и Макрона су опасне – могу да наштете европској безбедности

Портпарол Кремља коментарисао је изјаву француског председника о могућем слању трупа у Украјину, као и британског министра спољних послова да Украјина наводно има право да британским оружјем нападне територију Русије
Кремљ: Изјаве Камерона и Макрона су опасне – могу да наштете европској безбедностиGetty © DEA / W. BUSS/De Agostini

Изјаве француског председника Емануела Макрона о могућем слању трупа у Украјину и британског министра спољних послова Дејвида Камерона да Украјина наводно има право да британским оружјем нападне територију Русије, представљају наставак веома опасног тренда, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Све те изјаве западних званичника су директна ескалација напетости око украјинског сукоба, који би потенцијално могао да представља опасност по европску безбедност, а и целокупну европску безбедносну архитектуру", казао је Песков.

Он је истакао да је Макронова изјава веома опасна јер говори о могућности да се Француска директно умеша у сукоб у Украјини, напомињући да Русија помно прати изјаве западних званичника и да ће наставити Специјалну војну операцију док не оствари постављене циљеве.

Наиме, француски председник је у интервјуу за "Економист" изјавио да не искључује могућност слања трупа у Украјину ако Русија "пробије линије фронта" и уколико Кијев то затражи од Париза, пренео је портал БФМТВ.

"Када би Руси пробили линије фронта и да постоји украјински захтев – што данас није случај – било би легитимно да се постави то питање", рекао је Макрон.

Француски председник је први пут у фебруару поменуо могућност слања западних трупа у Украјину.

Камерон је током званичне посете Кијеву рекао да Украјина има право да користи британско оружје за напад на циљеве унутар Русије, а да је на званичном Кијеву да одлучи да ли ће то и учинити.

Камерон је обећао да ће Велика Британија издвајати сваке године по три милијарде фунти (3,74 милијарде долара) за војну помоћи Украјини и то "докле год буде било потребно".

image