Свет

Ништа од примирја? Нетанјаху не одустаје од инвазије на Рафу

Хамас је раније прихватио катарско-египатски предлог споразума о примирју кроз три фазе, али интензивни напади на палестински град на самој граници са Египтом не престају
Ништа од примирја? Нетанјаху не одустаје од инвазије на Рафу© Tanjug/AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Израелски ратни кабинет једногласно је одлучио да настави војну операцију у Рафи како би се ''извршио војни притисак на Хамас, јављају медији позивајући се на канцеларију израелског председника Бенјамина Нетанјахуа. 

Ипак, Хамас је раније прихватио катарско-египатски предлог споразума о примирју кроз три фазе, али очигледно је да Нетанјаху не намерава да одустане од свог ратног похода, па су у току интензивни напади на палестински град Рафа у Појасу Газе на самој граници са Египтом.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су само данас током дана извеле више од 50 напада на циљеве у Рафи у јужном делу Појаса Газе, те да су у току припреме за копнену операцију у тој области.

Метју Милер из америчког Стејт департмента поново је потврдио америчко противљење израелском нападу на Рафу.

"Не можемо да подржимо операцију у Рафи како је то тренутно замишљено", рекао је он, додајући да САД нису виделе кредибилан план за заштиту 1,5 милиона цивила заробљених у граду.

"Чак и без овог последњег одговора Хамаса, јасно смо ставили до знања да не подржавамо Израел да покрене војну операцију пуног обима у Рафи", рекао је он, изражавајући забринутост због израелске наредбе за евакуацију Рафе.

Израелска наредба Палестинцима да се евакуишу из Рафе је "нехумана", наводи се у саопштењу кабинета високог комесара Уједињених нација за људска права Фолкера Тирка.

Он је указао да је присиљавање стотина хиљада људи да беже у подручја у којима готово да нема приступа хуманитарној помоћи "незамисливо". Упозорио је да би због израелске офанзиве патње Палестинаца и разарања постали "неподношљиви".

"Газа је и даље на удару бомби, болести, па чак и глади. А данас им је речено да морају поново да се селе због израелске војне операције у Рафи. То је нехумано иу супротности са основним принципима међународних хуманитарних закона и закона о људским правима", наводи се у саопштењу високог комесара Уједињених нација за људска права. 

image