Свет

ЕУ постигла договор о употреби руских средстава за војну помоћ Украјини

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поздравила је овај договор, иако су руска средства замрзнута под оправдањем да ће ЕУ њима помоћи обнову Украјине, а не у сврху финансирања рата
ЕУ постигла договор  о употреби руских средстава за војну помоћ Украјини© Nicolas Economou/NurPhoto

Амбасадори земаља чланица Европске уније постигли су договор у начелу о томе да се приходи од замрзнутих руских средстава користе за војну помоћ Украјини, иако су средства замрзнута под оправдањем да ће ЕУ њима помоћи обнову Украјине.

"Тај новац ће бити коришћен како би се подржао опоравак и војна одбрана Украјине", објавило је белгијско председништво на платформи Икс.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поздравила је овај политички договор.

"Нема јачег симбола и нема веће користи од тог новца него да се Украјина и читава Европа учине сигурнијим местом за живот", навела је Фон дер Лајен на мрежи Икс.

Савет Европске уније одобрио је у фебруару резолуцију која, наводно, даје правни основ за коришћење профита од замрзнуте руске имовине за Украјину, наводи се у саопштењу Савета.

Тада је наведено да је Савет донео одлуку да централни депозитари, који држе имовину руске Централне банке чија је вредности виша од милион евра, треба посебно да обрачунавају ванредни салдо готовине акумулиран као резултат рестриктивних мера ЕУ, као и да морају да држе те приходе на посебним рачунима.

Европски лидери су прошле године у марту саопштили да би ЕУ могла да искористи приходе од замрзнуте руске имовине за помоћ Украјини у року од неколико месеци у оквиру плана који укључује куповину оружја за Кијев.

Европска централна банка је упозорила да би слање средстава од замрзнуте руске имовине Украјини дугорочно могло да представља ризик за репутацију европске валуте, и позвала да се пронађе други начин за финансирање Кијева.

Руска централна банка има око 300 милијарди долара замрзнуте имовине у Сједињеним Америчким Државама и Европи и приходује милијарде долара камата годишње од ње.

Конфисковање тако велике суме новца суверене земље је до сада невиђено и незамисливо и могло би да има непредвидиве правне и економске последице и за Русију и за Запад, констатовао је раније кинески "Глобал тајмс".   

Одговор Москве на присвајање руске имовине биће жесток, а иницијатори процеса крађе имовине биће третирани као лопови са свим последицама које из тога проистичу, изјавила је раније портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

image