Економија

Једна "зависност" за другу: ЕУ увози све више руског ђубрива

Многи европски произвођачи ђубрива били су приморани да смање производњу након поскупљења цена гаса 2022. године, када је "Гаспром" као одговор на антируске санкције драстично смањио извоз у блок
Једна "зависност" за другу: ЕУ увози све више руског ђубриваwww.globallookpress.com © Serguei Fomine/Russian Look

Увоз руског ђубрива у Европску унију повећан је за 70 одсто, на 1,9 милиона тона, између јануара и маја ове године у поређењу са истим периодом 2023. године, известио је руски лист "Ведомости", позивајући се на податке "Евростата".

У монетарном смислу, ЕУ је купила руско ђубриво за више од 649 милиона евра, што је повећање од 30 одсто у односу на претходну годину.

Само у мају, увоз је порастао за пет одсто на годишњем нивоу, на 77,4 милиона евра, односно за 17 одсто, на 238.400 тона, у обиму. Раст се углавном приписује повећању куповине калијумског ђубрива и вишеструких хранљивих ђубрива, напомиње агенција.

У међувремену, увоз руских азотних ђубрива у ЕУ порастао је за 39 одсто у првих пет месеци ове године и износио је 57 одсто целокупне куповине ђубрива у блоку из земље.

Пољска је постала највећи купац руске урее, повећавши увоз за 25 одсто на скоро 468.000 тона. Следе Француска, Немачка и Италија, које су повећале куповину за 12, 11 и 10 одсто.

"Ведомости" су приметиле да су трошкови производње ђубрива повећани широм блока 2022. године услед раста цена природног гаса, када је руски енергетски гигант "Гаспром" драматично смањио извоз у блок након увођења западних санкција Москви и саботаже гасовода Северни ток.

Растући трошкови приморали су произвођаче ђубрива на бази азота у ЕУ да смање производњу, док су неке компаније морале да привремено зауставе рад у потпуности, због чега су фармери у блоку морали да повећају увоз из Русије, највећег светског произвођача и извозника урее.

Прошле године, Савезни завод за статистику ("Дестатис") је открио да је Немачка повећала куповину руских ђубрива за отприлике 334 одсто, са 38.500 тона у јулу 2022. на 167.000 тона у јуну 2023. У међувремену, увоз само урее је већи за 304 одсто у првој половини 2023. године у односу на исти период претходне године.

Раније ове године, генерални директор норвешког хемијског произвођача "Јара интернешенел", Свен Торе Холсетхер, упозорио је у интервјуу за "Фајненшел тајмс" да блок постаје све више зависан од руских ђубрива, баш као што је био случај са природним гасом.

image