Свет

Нова опасност за Европу: Руско ђубриво као гас, прехрамбена безбедност у рукама Москве

Након почетка сукоба у Украјини, увоз урее из Русије у ЕУ се удвостручио
Нова опасност за Европу: Руско ђубриво као гас, прехрамбена безбедност у рукама МосквеGetty © Forrest Anderson

Европа је постала зависна од увоза ђубрива из Русије, баш као што је то било са гасом, сматра један од највећих произвођача азотних ђубрива у Европи, преноси "Фајненшел тајмс".

Азотна ђубрива производе се уз употребу природног гаса, а Русија у Европу извози све више ђубрива, изјавио је Свејн Торе Холсетер, извршни директор "Јара интернешенел", једног од највећих светских произвођача минералних ђубрива на бази азота.

"Ђубриво је нови гас", тврди Холсетер. "Циљ је био да смањимо зависност Европе од руског гаса, а сада Русији предајемо једну од кључних грана у производњи хране."

Од јуна 2023, ЕУ је увезла двоструко више ђубрива из Русије у односу на претходну годину, наводи "Еуростат". Руски извоз за текућу сезону је нешто нижи, али и даље чини трећину укупног увоза урее у ЕУ.

Цена ђубрива порасла је након почетка сукоба у Украјини у фебруару 2022. године, пошто су санкције уведене Русији ограничиле доступност природног гаса, који се користи у производњи азотних ђубрива.

Ово је финансијски погодило европске пољопривреднике.

Како је додао Холсетер, од тада су цене ђубрива смањене, али европска индустрија ђубрива и даље је у тешком стању, зато што ђубриво из Русије заузима све већи удео на тржишту.

Руски произвођачи ђубрива имају користи од нижих трошкова за енергију, рекао је Холсетхер, јер могу да производе већу количину гасова стаклене баште.

Русија је један од највећих светских произвођача и извозника ђубрива која садрже азот.

Санкције Запада предвиђају изузећа за руску храну и извоз ђубрива, али Москва тврди да су купци забринути због учешћа санкционисаних руских компанија.

Упркос томе, приходи од извоза руског ђубрива су, услед виших цена, повећани за 70 одсто у 2022. години.

Русија би могла да искористи доминацију на тржишту ђубрива за политички утицај, тврди Холсетер. "Када производите нешто што је толико важно у производњи хране, имате моћно средство у рукама", додао је. "Мислим да би било наивно да мислимо да ђубриво у некој фази неће бити коришћено у политичке сврхе."

image