Економија

Сит гладном не верује: Мађарска и Словачка без подршке ЕУ по питању испоруке нафте из Русије

Словачка и Мађарска су у понедељак упутиле апел Европској комисији због поступака Украјине, која је зауставила транзит нафте руске компаније "Лукоил" преко своје територије
Сит гладном не верује: Мађарска и Словачка без подршке ЕУ по питању испоруке нафте из РусијеGetty © Janos Kummer

Земље ЕУ нису подржале Мађарску и Словачку по питању обнављања испоруке нафте из Русије преко Украјине током састанка дипломата земаља блока, пренео је "Фајненшел тајмс", позивајући се на дипломате. Током састанка 11 земаља је подржало став Европске комисије, а нико није стао на страну Будимпеште и Братиславе.

Словачка и Мађарска су у понедељак упутиле апел Европској комисији због поступака Украјине, која је зауставила транзит нафте руске компаније "Лукоил" преко своје територије.

Ројтерс је пренео да Европска комисија још није донела одлуку о посредовању по питању обнављања снабдевања нафтом. Како наводи агенција, дипломате ЕУ су о овом питању разговарале у среду на затвореном састанку.

Према речима једног од дипломате, украјински трговински споразум садржи клаузулу која предвиђа могућност обуставе транзита нафте.

Други дипломата је истакао да би немогућност Словачке да увози нафту из Русије имао озбиљне последице.

"Ситуација са испоруком нафте у Европу преко Украјине је криза за земље примаоце, али не зависи од Русије", изјавио је раније портпарол Кремља Дмитриј Песков.

У Кремљу су додали да не верују да је могућ договор Москве са украјинским компанијама које су одговорне за транзит нафте.

Подсетимо, Словачка и Мађарска су престале да добијају нафту једног од кључних добављача "Лукоила" након што је Украјина прошлог месеца ову руску енергетску компанију ставила на листу санкционисаних и забранила транзит ресурса преко своје територије. Овај потез доводи у питање опстанaк нафтовода "Дружба", који представља последњу функционалну руту за снабдевање Европе руском нафтом.

У децембру 2022. Брисел је увео ембарго на испоруке руске нафте чланицама блока морским путем, уз дозвољене испоруке само преко нафтовода "Дружба", због специфичне ситуације у којој су се нашле поједине европске земље, пре свега Мађарска и Словачка, које немају алтернативу за руски енергент.

image