Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Улога Мађарске у спољној политици Србије

Мађарска има практичне, геополитичке разлоге за добре односе са Србијом, оцењују аналитичари
РТ Балкан истражује: Улога Мађарске у спољној политици СрбијеGetty © Anadolu / Contributor

Најава подршке Београду у "борбама" у Савету безбедности УН и Савету Европе, повезивање Србије на нафтовод "Дружба", залагање за улазак Србије у Европску унију постављају питање колика је улога Мађарске у спољној политици Србије.

Мађарски званичници на челу са премијером Виктором Орбаном последњих недеља више пута нагласили да неће подржати резолуцију о Сребреници у Савету безбедности нити чланство тзв. Косова у Савету Европе.

Исто тако су наглашавали добре односе Мађарске и Србије, што је илустровано споразумом о заједничкој берзи струје, положајем мађарске мањине у Србији, најавом прикључивања Србије на нафтовод "Дружба", изузетно блиским и пријатељским односима Орбана са председницима Србије и Републике Српске Александром Вучићем и Милорадом Додиком.

Др Душан Достанић, са Института за политичке студије за РТ Балкан, ипак, каже да није сигуран да постоји улога Мађарске у спољној политици Србије.

"Јасно је да се Србија позива на Мађарску, али нисам сигуран колику улогу ту игра Београд, а колико иницијатива долази са мађарске стране. Пре бих рекао да постоји српска улога у мађарској спољној политици", рекао је он.

"Мислим да је много више ствар мађарске иницијативе", додао је он и појаснио да су Будимшешти потребни сарадници у политици према сукобу у Украјини, ЕУ.

Сам Орбан је у својим интервјуима наглашавао потребу стварања хришћанске базе у централној Европи, где конфесија не би била кључна, односно поменуо је и православце, значи Србију.

"Нама одговара та иницијатива, а Мађарска има отворена питања са осталим суседима. У Румунији је то проблем мањине, у Хрватској - Мол. Орбану је потребан пријатељски сусед који би приступио његовом савезу. У том смислу треба посматрати и његове сталне поруке да је Србији место у ЕУ, јер би тако притисак Брисела на Будимпешту попустио", оцењује Достанић.

Др Душан Илић са Института за европске студије за РТ Балкан, пак, каже да је Мађарска један од најзначајнијих спољнополитичких партнера Срба на Западном Балкану и наш најважнији сусед.

Мађарска важна због своје (анти)мигрантске политике и отпора исламском фактору у Европи због чега не чуди снажна подршка Републици Српској и Бањалуци као контри Сарајеву, рекао је он.

Исто тако, наводи Илић, иако је признала тзв. Косово, Мађарска је на страни Београда када је реч од односима Београда и Приштине.

Разлог тих снажних спољнополитичких односа "нису културолошке или пријатељске везе јер, историјски гледано, односи Србије и Мађарске нису били позитивни, већ практични, геополитички разлози", закључује Илић.

image
VV inauguration
banner