Економија

Гувернер НБС: Србија има рекордне девизне резерве и тоне злата

Први пут у историји је купљено 17 тона злата у иностранству, 2019. и 2020. године у доба корона кризе и 5. јула пет нових тона, рекла је Табаковићева
Гувернер НБС: Србија има рекордне девизне резерве и тоне злата© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да Србија данас има рекордних 27 милијарди евра бруто девизних резерви и 46,5 тона злата, те да је само на пет тона које је купила у јулу зарадила 20 милиона долара.

Она је током скупштинске расправе о амандманима на измене и допуне Закона о платним услугама навела и чињеницу да је од августа 2012. године, закључно са данашњим даном НБС купила 10 милијарди евра, а да је динар ојачао 1,3 одсто и нагласила да не може да верује да се неки посланици смеју ономе што је углед земље чији су држављани.

Табаковићева је указала на милијарде које су гувернери од 2001. године улагали у стабилност динара који је и поред тога губио вредност.

"Од јануара 2001. године, то је та прекретница о којој је говорила и једна од посланица, до јула 2003. године имали сте за гувернера Млађана Динкића. Промена вредности динара је била 9,5 одсто изгубљене вредност и потрошено 3,9 милијарди да би динар ослабио 9,5 одсто. Од јула 2003. до фебруара 2004. седам месеци, Кори Удовички била гувернер, потрошено је 1,1 милијарди евра и динар је ослабио 7 одсто. У време Радована Јелачића од фебруара 2004. до јула 2010. динар је ослабио 34,4 одсто, а потрошено је 7,4 милијарди евра на његову одбрану", рекла је Табаковићева.

Она је навела и да је у време Дејана Шошкића, који је био гувернер од јула 2010. до августа 2012. потрошено 2,1 милијарду на одбрану динара, који је ослабио 10,5 одсто.

"Од августа 2012. године, закључно са данашњим даном, ја као избор Александра Вучића, чак и кад ми је предлог потписао Томислав Николић, купила сам за државу Србију 10 милијарди евра и то су девизне резерве које се помињу, а динар је ојачао 1,3 одсто", нагласила је она.

Упитала је и да ли је то опозицији чињеница која је метафизичка, несхватљива или је реч о томе да данас сви могу да планирају своју будућност, свој посао и да имају државу на коју су поносни, која данас има рекордних 27 милијарди евра бруто девизних резерви.

Данас имамо, како је прецизирала, државу која има 46,5 тона злата, од којих је први пут у историји купљено 17 тона у иностранству, 2019. и 2020. године у доба корона кризе и 5. јула пет тона злата нових.

"И само за две недеље смо зарадили на разлици, расту цене злата 20 милиона долара. Зарадили, кажем, увећали зато што се та вредност тако исказује, али немамо намеру да то продајемо него да имамо сигурност у време никад већих и никад неочекиванијих криза.

image